(Glej tudi www.prisluhni.si/Odštekani pogovori/O Velikem intelektu )

Pričujoči razlagi o nastanku vesolja lahko verjamete ali pa tudi ne. Pravzaprav to sploh ni pomembno. Važno je, da ugotovite, da obstaja še kaka teorija, poleg vam znane, ki morda daje celo več zadovoljivih odgovorov kot ta, ki ste ji doslej verjeli.

Očitno je nekdo vse, kar obstaja, ustvaril. Sicer se o tem niti ne bi mogli pogovarjati. Temu neopisljivemu ustvarjalcu bomo v nadaljevanju rekli Stvarnik ali tudi Bog, čeprav je popolnoma enakovreden naziv tudi Veliki intelekt, Kozmični um, Božansko gal23.jpgeno, Življenje, Bit ali še kaj drugega. Verjetno si ga ne predstavljate v materialni ali celo v človeški podobi pač pa kot neko neopredeljivo entiteto, katere najpomembnejša lastnost je nepojmljiva inteligenca. Sicer pač ne bi mogel ustvariti tako dovršenih in osupljivih stvaritev. Ker želimo tu poudariti predvsem eno izmed njegovih lastnosti - nepojmljivo inteligenco - ga torej imenujmo kar »Veliki intelekt«.

Celotno vesolje naj bi omenjeni ustvaril z dogodkom, ki ga astronomi imenujejo Big bang. Preden se je ta dogodek zgodil, ni obstajalo nič, popolnoma nič. Zato je logična misel, da je Veliki intelekt vse, kar je ustvaril, lahko ustvaril le iz sebe, saj od nikoder pač ni bilo kaj vzeti.

Veliki intelekt je ustvaril tudi življenje. Jasno nam je lahko, da nekdo izjemno inteligenten ni ustvaril nekaj tako izjemnega, kot je življenje, brez namena in brez razloga. Življenje zagotovo ima namen! Spoznati namen življenja je pogoj za kakovostno življenje. V nasprotnem primeru lahko nespametno tratimo energijo in si nalagamo nepotrebno trpljenje.

 

Intelekt

Najprej se za trenutek pomudimo ob tem silno zanimivem fenomenu - intelektu ali razumu. To je nekaj, kar v največji meri označuje tudi človeka. Nihče še ni dokazal, da intelekt lahko obstaja le, če so prisotni možgani. Po splošnem prepričanju naj bi tudi nematerialna duša posedovala intelekt. Možgani so morda le nekakšen materialni posrednik med kozmično inteligenco (Velikim intelektom) in človekom.

Intelekt označujeta dve silno pomembni lastnosti, za materialistično usmerjeni um pravzaprav nepojmljivi: prvič - zanj ni nikakršne omejitve, razvija se lahko v neskončnost. O tem, kar si izmisli, lahko v neskončnost razmišlja in dopolnjuje s še bolj dodelanimi predstavami. Ko si vse mogoče izmisli, lahko prične od začetka, s to spremembo, da doda vsemu ustvarjenemu eno podrobnost več. In drugič: prične iz nič (tudi nič materialnega ne potrebuje), saj z domišljijo lahko gradi iz golega zavedanja (inicialne misli), da sam eksistira.

Intelektova pomembna lastnost je, da lahko razvija samega sebe in to v smeri, ki jo sam izbere. Nihče drug ga ne more povečevati ali zmanjševati, niti na ukaz; spreminja se le po lastni volji. Vse kar si izmisli, je seveda nematerialno, kot je nematerialna misel. A to ne pomeni, da si ne more domišljati, da nekaj tako specifičnega, kot je materija, dejansko obstaja. Če se vam upira nelogična misel, da naj bi Stvarnik iz nič ustvaril nepojmljivo maso vse materije, ki se nahaja v neskončnem vesolju, potem je razlaga, ki smo jo pravkar našli, mnogo bolj verjetna. Kaj menite?

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih