Marsikdo ne ve, da je pri človeku ločnica med žejo in lakoto zelo nejasna. Zgodi se, da ste žejni, a ker mislite, da ste lačni, jeste. In ker žeje ne morete potešiti s hrano, jeste preveč. Zato ne preseneča, da je toliko debelih ljudi. Človeško telo potrebuje vodo veliko bolj kot hrano, posebno telo sodobnega človeka, ki je dodobra zastrupljeno in pod vplivom stresnih dejavnikov.

Menim, da se nekaj podobnega kot z žejo dogaja z duhovno hrano. Ker smo v razvitem svetu lačni duhovne hrane, se wireless_3zatekamo k prehranskim užitkom in zadovoljevanju potrošniških želja, namesto da bi tešili lakoto po tisti hrani, ki bi nam nasitila dušo. Marsikdo se pomena "duhovne hrane" niti ne zaveda. Beseda duhovnost v splošnem ne uživa kaj dobrega slovesa, morda zaradi slabih izkušenj in strahov v zvezi z religijami. Zato raje kot o duhovnosti govorim o nematerialnem, notranjem svetu, ki žal danes velja za manj pomembnega. Toda prav na tem področju se skrivajo največji zakladi. To spoznanje je velikega pomena, saj se s tem odpre pot k nesluteni duhovni rasti in posledično večji kakovosti življenja.

V letih raziskovanj mi je postalo jasno, da je svet, kakršnega doživljam, odsev mojih lastnih spoznanj o njem. Čeprav v splošnem verjamemo prav nasprotno, so notranja prepričanja tista, ki oblikujejo zunanje izkustvo. Spremeniti je treba pogled na tisto, kar je notri, da bi se spremenilo zunanje! S spremembo nas samih se spremeni svet, kot ga opažamo. Spoznati moramo, da si omejitve postavljamo sami in odprl se bo svet novih možnosti.

Od nekdaj sta me privlačila znanost in moč razuma. Primerjava možganov z bioračunalnikom je kar umestna. Oba obdelujeta goro informacij, le da človek te informacije tudi občuti. Moč računalnika ocenjujemo po hitrosti izračunov, kakovosti prikazov ter količini podatkov in informacij. Kljub temu da človek informacije »živi«, ne zna razložiti, kaj temeljni pojem – življenje – sploh je. Kaj, ko bi možganski računalnik usmerili na doslej neobdelana področja, kjer se skrivajo številni izzivi?

Kot informatik sem razmišljal, a bi bilo čudovito, če bi mogel svoje možgane – svoj »možganski računalnik« – nadgraditi z močnejšim operacijskim sistemom tako preprosto kot svoj osebni računalnik. Računalnike neprestano izboljšujemo in nadgrajujemo, svoj možganski računalnik - nikoli! Operacijski sistem odločilno vpliva na sposobnosti računalnika. Pri enaki strojni opremi utegne biti razlika velikanska. S starim operacijskim sistemom Windows 3.11 strojne opreme svojega najnovejšega domačega računalnika ne bi mogli niti za silo izkoristiti, kaj šele omogočiti tisto, kar zmore Windows 7, Vista ali Linux. Zdi se nam, da možganov ni mogoče nadgraditi, a temu ni tako. Razum temelji na izhodiščnih prepričanjih, temeljnih predstavah, to pa so informacije, ki jih je mogoče menjati, tako kot programe.

Operacijski sistem običajnega možganskega računalnika je vešč razlaganja zunanjega sveta, drugih področij pa mnogo manj. Gradimo ga od ranih let do konca šolanja, nato pa le polnimo spomin s podatki. Opazne prenove ni doživel, saj se učni sistem v načelnem pogledu skozi stoletja komaj kaj spremenil. Brž ko se lotiš nematerialne sfere in pojmov, ki so še kako pomembni, je v hudi zadregi. Ne zna odgovoriti na preprosta vprašanja, kdo si, od kod prihajaš, kakšen je smisel življenja. Ne ve, kaj so in kako delujejo čustva, občutki, misli, ne zna pojasniti življenja in tudi ne, kaj sploh je in kako deluje zavest. Teh vprašanja se večinoma izogibamo prav zato, ker ne vemo, kje iskati odgovore.

Človek, ki o svoji naravi in zavestnih pojavih ve le malo, težko zadovoljivo rešuje zahtevne življenjske probleme, med katerimi so najpomembnejši psihični. Kdor ne pozna lastnih miselnih in čustvenih mehanizmov, bo pri reševanju osebnih problemov, ki jim največkrat ne zna najti vzroka, le slabo opravil. Na kaj se sploh lahko opre, ko pa ne ve niti tega, kdo je ta, ki je vedec? Večkrat se spomnim na zgodbico o orlovem mladiču, ki se je izvalil v kurjem gnezdu in vse življenje živel, kot da je kokoš.

Prenekateri v zrelih letih menijo, da so prestari za kako izpopolnitev svojega možganskega računalnika, za svojo intelektualno in duhovno rast. A to trditev zanikajo številni, ki se na jesen življenja odločijo za študij. Najhuje je, da tako razmišljajo tudi mladi ljudje, ki so pravkar zaključili študij. Študijski sistem je ukalupil njihovo razmišljanje ter jim odvzel prožnost in svežino. Prožnost misli je ena najpomembnejših stvari v življenju. Obdržite jo lahko do smrti.

Celo zelo nadpovprečen človek izkorišča le nekaj odstotkov svojih možganskih sposobnosti. Pri tem pretežno izkoriščamo le levo polovico, ki je odgovorna za logično razmišljanje in sekvenčno obdelavo informacij, desna polovica, zadolžena za intuitivnost in ustvarjalnost pa bolj ali manj počiva. Narava je poskrbela, da s "strojno opremo" ob nadgradnji možganskega operacijskega sistema ni težav. Za izvedbo postopka ni objektivne ovire, obstajajo le subjektivne – miselna togost, lenoba in strah pred novim.

Ob nadgradnji možganskega računalnika se kakovosti življenja opazno spremeni. Nadgradnjo izvedemo z menjavo njegovih gradnikov, tj. ustaljenih konceptov in predstav ter širitvijo znanja o nematerialni sferi. Globina zaznave, in razumevanja, okrepljena samozavest in notranji mir so posledica širitve zavesti in odkrivanja sposobnosti, ki dotlej niso bile poznane in zato tudi ne izkoriščene. Z dvigom ravni zavedanja človek postane Človek.

Želim vas navdušiti, da bi se nadgradnje možganskega računalnika lotili tudi vi. Razumeti sebe, razumeti svet, občutiti vso živost in čarobnost življenja – to je vse kaj drugega kot životarjenje ter iskanje zadovoljstev in trenutkov sreče v intervalih med nezadovoljstvi. Ponujam vam roko na poti, ki preskakuje stare plotove in zida svet iz novega znanja, svetlobe in ljubezni. To je edina pot, ki vodi navzgor, k modrosti, miru, ljubezni in blagostanju.

Če želite pridobiti nekaj, česar vam doslej ni bilo dano imeti, morate storiti nekaj, česar niste še nikoli storili.

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih