(Tomaž:) Hoj, stari!

(starec:) Pozdravljen, mladi mož. Danes si videti kar nabit z energijo.

Šur! Zadnjič si me tako okužil s Chomskim, da sem se lotil njegove knjige »Prevlada ali preživetje«. Mega knjiga, ti rečem. In povem ti, da me je postalo strah. Strah prihodnosti, ker je imperialni načrt amerikancev tako prefrigan in grozljiv, da ti vzame ves optimizem.

Res je. Cilj ameriške imperialne strategije je preprečiti kakršen koli dvom v moč, položaj in posebne pravice ZDA. Washington je razglasil, da se ne bo oziral na Varnostni svet in OZN ter oznanil, da zanj pravila, zapisana v ustanovni listini OZN, več ne veljajo. Žalostno je to, da se je preizkus veljavnosti te strategije že zgodil – v Iraku - in to brez učinkovitega nasprotovanja svetovne javnosti, ki je bila grdo zavedena. Kljub masovnim demonstracijam agresija ni bila preprečena. Zdaj se pripravlja naslednji korak – agresija na Iran, s podobnim lažnim izgovorom kot v primeru Iraka.

Ja. V knjigi sem prebral izjavo Richarda Falka, strokovnjaka za mednarodno pravo, ki ugotavlja, da »se na noben način ni mogoče izogniti resnici, sa je vojna v Iraku tiste vrste zločin proti miru, zaradi katerega so bili nemški vodje, ki so preživeli konec vojne, na Nurnberških procesih obtoženi, obsojeni in kaznovani«.

Res je žalostno, da so se merila o dopustnem ravnanju civiliziranega človeka z zadnjem času tako drastično spremenila. Gre v resnici za ustrahovalno vojno, ki jo ZDA vodijo proti preostalemu svetu, v kateri si pod pretvezo boja proti terorizmu jemljejo pravico poteptati pravice slehernega ne-Američana na planetu. Meja med hegemonijo in preživetjem je bila redko, če sploh kdaj, tako ostro začrtana.

Šur. Kot pravi Chomsky, je edina možna oblika boja proti temu načrtu z drastičnim povečanjem moči javnega mnenja. Vsi razumni ljudje po svetu bi morali v en glas zavpiti, da smo te nečedne nakane spregledali in naj Amerikanci nikar ne mislijo, da jim bo načrt uspel. Z masovnimi demonstracijami bi jim morali dati vedeti, da se ne bomo uklonili sili. Tudi v slovenskem prostoru bi morali formirati skupine, ki bi osveščale ljudi in jih pridobivale za nasprotovanje imperialnističnemu načrtu. Gibanje za pravičnost in razvoj bi lahko tu formiralo kako skupino in dalo od sebe kak glas, ki bi se slišal tudi čez mejo…

Dobra ideja. Treba bi bilo najti nekaj uglednih posameznikov, ki bi bili pripravljeni dvigniti svoj glas zanjo. Ko bi to storil predsednik Drnovšek…

Šur. Ta bi bil pravi. Ampak, veš kaj ti povem! Vsi Slovenci bi složno nastopili proti ameri-imperializmu, če bi se zavedli, da je Slovenija med kandidatkami za os zla!

Kaj? Kako pa si prišel do te ideje?

Preprosto. Chomsky pravi, da so potencialna tarča preventivne vojne države, ki izpolnjujejo tri pogoje: prvič - biti morajo tako rekoč brez obrambe. Drugič – biti morajo dovolj pomembne, da so vredne truda, in tretjič – obstajati mora način, kako jo prikazati kot utelešenje skrajnega zla in neposredno grožnjo našemu preživetju.

In kako Sloveija izpolnjuje te pogoje?

Prav dobro. Prvi pogoj je do fula izpolnjen: v oborožitvi nas prekašajo še zaplankane afriške države. Drugi tudi ni problem: Slovenija ima silno pomembno geostrateško lego, obenem pa je kot nalašč za evropsko rezidenco ameriške vlade. Hkrati je na robu Evropske unije in na predverju islamskega sveta. Odlična pot za kak nobel naftovod in ekstra lokacija za kako vojaško bazo.

Kaj pa tretji pogoj? Utelešenje skrajnega zla?

Uh,  to ni problem! Kaj nimamo jedrske elektrarne in jedrskega reaktorja ter gore jedrskih odpadkov, ki jih lahko uporabimo za izdelavo jedrskega orožja? Toliko jih je, da se zaradi njih kregamo s Hrvati! Kaj nimamo Žirovskega vrha, kjer je še dovolj uranove rude za nekaj atomskih bomb? Samo pokazati je treba, da te surovine prodajamo tudi islamskim skrajnežem, ki načrtujejo napad na New York, pa imaš super argument! In potem je tu še kup malenkosti, ki imajo tudi svojo težo. Slovenija je bila Zahodu že od nekdaj sumljiva, saj je to bivša komunistična država; paktirala je z Rusi, s Stalinom. In nekdanja jugoslovanska skupnost je bila pobudnica neuvrščenosti! In Vilnijuško izjavo je Rupel menda podpisoval s figo v žepu, saj smo potem nekaj motovilili, da nismo čisto na liniji… Drnovšek se veselo pogovarja s sumljivimi osebnostmi po svetu, zadnjič pa nas je obiskala cela skupina naftnih šejkov. Bogve, če niso bili vmes kaki sumljivi skrajneži, ki so pod krinko dirke na vodi pripravljali teren za kake sumljive načrte! No vidiš! Treba si je torej izmisliti samo primerno grdo packarijo, ki jo natovoriš Sloveniji in aktivirati pravo propagando, pa nas bodo takoj vsi prepoznali kot pripadnico osi zla in zvesto podpornico terorizma!

Ni kaj, dobro si to iztuhtal. Težko je nasprotovati temu, kar si povedal.

Seveda. In to znajo iztuhtati tudi nabrušeni strategi Pentagona! Si slišal Busha? Včeraj je peto obletnico enajstega septembra izkoristil za to, da je med vrsticami povedal, da se Iran lahko kar pripravi…

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih