(Tomaž:) Stari, zadnjič si mi omenjal, da so ZDA pred sesutjem. A veš, da sem na internetu naletel na knjigo Richarda Heinberga z naslovom Zabave je konec (The Party’s Over), o zatonu Amerike. Presenečen sem bil, ko sem takšne izjave prebral izpod peresa Američana.

(starec:) Pozdravljen, mladi mož. Nedvomno so tudi med Američani  ozaveščeni ljudje, ki vidijo, da je treba otopelim množicam odpreti oči. Marsikomu postaja vse bolj očitno, da je svet začel z vedno večjo hitrostjo drseti v brezno, a večina prebivalstva sveta globoko spi v nevednosti. In kaj pravi Heinberg?

Pravi, da so ZDA postale bogate zaradi izkoriščanja lastnih naravnih virov in delovne sile. Najbolj dragoceni naravni vir, nafta, je v tej državi v upadu že štirideset let; od takrat so Američani poskušali ostati bogati z izkoriščanjem delovne sile drugih narodov, z vzvodi proste trgovine, prevlado dolarja in vojaškimi grožnjami. Ves ta čas so živeli z zavestjo, da živijo v postindustrijski informacijski družbi, drugi deli sveta pa se ukvarjajo z utrujajočim, monotonim delom dejanskega proizvajanja izdelkov. Drugi se potijo in trpijo, na Američanih pa je, da zapravljajo in si izposojajo. Bolj, ko si izposojajo denar, bolj rase BDP in poganja svet ekonomije naprej. Ves svet se ubija, kuri svoje naravne vire in zastruplja okolje, da lahko izdeluje stvari za Američane. Omogočamo jim, da uživajo v čistejšem okolju, medtem ko jim posojamo denar, da lahko kupujejo naše poceni stvari. Vse, kar jim je treba, je, da natiskajo dolarje! Kakšna kupčija!

A vsake pesmi je enkrat konec.

Šur. Sedaj so prišli do konca te poti. Ostali del sveta je spoznal, da Amerike ne rabi več: tudi Kitajci so lahko navsezadnje potrošniki. In Azijci ne najdejo več razloga, zakaj bi še posojali denar Američanom – itak ga ne bodo vrnili, če pa že, bo to v razvrednotenem dolarju. Postaja jasno, da obstajajo alternative dolarju, vključno z evrom, yenom in yuanom. Saj ne, da ne bi pogrešali dolarja, žrtve bodo tako v Mumbaju kot na Manhattnu. Vendar trg valut že išče izhod iz območja dolarja.

Kot si lahko zasledil, je dolar v zadnjem času padel rekordno nizko.

Ja. Širijo se govorice o propadu nekaterih bank, ki bodo sledile Britanski banki. Saudska Arabija bo svojo ekonomijo odvezala od dolarja. Kitajci po tihem prodajajo premoženja, vezana na dolar. Američani bodo kmalu videli upad realnega standarda bivanja.

Toda Američani imajo v rokah še eno orožje: zastraševanje s terorizmom. Svet se še vedno boji neverjetne količine ameriškega orožja za masovno uničenje: mogočen narod, ki lahko kadarkoli povzroči zmešnjavo nepopisnih razsežnosti, kadar se za to odloči. Primer si trenutno lahko ogledaš na Bližnjem vzhodu.

Šur. Vendar, to še vedno ni dovolj močan razlog, da bi druge države morale ubogati Ameriko. ZDA lahko razcefrajo določeno državo na koščke, a to še vedno ni pogoj, da Amerika s tem dobi naravne vire te države ali celo pokorščino naroda.
No, naslednji pomemben pokazatelj zatona Amerike je nov rekord v ceni nafte v minulem mesecu, ki se je gibala skoraj 84 $ za sod. Razlog: poraba gre navzgor, dobava pa navzdol. Mesec maj 2005 je še vedno mesec, ko je bil dosežen naftni vrh, od takrat naprej svetu ni uspelo načrpati večjih količin surove nafte. Trenutno se nahajamo na platoju, ko proizvajalci dobavljajo približno konstanten nivo nafte.

Ko se bo nafta pričela prodajati pretežno za evre, se bo dolar kot osnovno plačilno sredstvo ne le v trgovini z energenti temveč v svetovni trgovini, moral umakniti. Posledice bodo pretresljive. Ker ne bo več razlogov za ustvarjanje deviznih rezerv v dolarjih, bo nakup ameriških vrednostnih papirjev, ki so jih doslej samo na Kitajskem nakopičili v ogromnih količinah, usahnil. To pomeni bankrot ameriške valute in sesutje ameriške ekonomije.

Tega pa Američani verjetno ne bodo čakali križem rok, kaj? A kaj lahko storijo? Je zanje sploh še kaka rešitev.

Bojim se, da je voz že pregloboko v blatu. Kar lahko storijo je, da odložijo ali omilijo agonijo. Predvsem bodo poskušali svet prepričevati, da so še vedno dovolj močni, da spremembe zadržijo s silo. To pa pomeni - državni terorizem na globalnem nivoju. Vse države, ki bodo poskušale dolar sklatiti s piedestala svetovne plačilne valute, bodo tvegale hudo konfrontacijo z ZDA, morda celo vojaški napad. Pri tem bodo - kot je že običaj - te države označevali kot grožnjo svetu zaradi razvoja jedrskega orožja, jih uvrščali na os zla in podobno. A dolgo tega ne bodo mogle početi, saj jim bo pošla sapa. Ko ne bo več pritoka svežega denarja, bo njihova moč usahnila kot izsušena reka. Ko bodo razmere dovolj težke, bodo tudi preprosti Američani spoznali, da so bili žrtve hude prevare. Prišlo bo do masovnih demonstracij, gospodarske recesije, morda tudi do državljanske vojne...

Ali to pomeni, da lahko izbruhne nova svetovna vojna?

Ta ni izključena. Gospodarjem sveta bi bilo to povsem pogodu. V vsaki vojni pride do zmede, ki jo režiserji brez večjih težav usmerijo v želeno smer.  Tako bi prišli še korak bližje k cilju, ki ti je znan: ustvariti eno samo globalno državo... O tem sva že govorila. Če bo ta scenarij udejanjen tako, kot je načrtovano, se ne obeta nič dobrega. A na svetu so zdaj prisotne tudi druge sile, ki svetovnim gospodarjem krepko mešajo štrene. Izjalovilo se je že nekaj scenarijev za tretjo svetovno vojno.

Ali imajo tu prste vmes indigo, kristalni in mavrični otroci? Slišal sem, da se že nekaj desetletij rojevajo otroci - nekateri so do danes seveda že krepko zlezli iz otroštva - ki imajo čisto drugačno mentaliteto od običajnih ljudi. So visoko etični, požrtvovalni, nesebični, izjemno sposobni in take reči.

Prepričan sem, da imajo tudi ti zelo pomembno vlogo. A tu so še drugi vplivi. Eden zelo pomembnih so naravne sile, ki nas usmerjajo k spreminjanju miselnosti ob naravnih katastrofah. Takrat se ljudem sedanje materialistične vrednote dobesedno sesujejo v prah. Razmišljanje se usmerja v povsem novo smer.

Močno upam, da bomo to nesrečno tretjo svetovno vojno skupaj preprečili. Sicer nam Bog pomagaj.

Stvarnik nam prav zdaj zelo pomaga. In vsak, ki misli dobro, je zato močnejši, svet pa ima več možnosti, da se izvleče.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih