O varljivi naravi materije smo v prejšnjih besedilih precej govorili. Nazadnje smo odstrli absolut, svet edine resničnosti, ki ni podvržena pojavljanju in izginjanju. Iz absoluta izhaja zavedanje. Zavest razmišlja in ustvarja podobe tistega, kar imenujemo materialno. Razumevanje zavesti nam pomaga, da zagledamo v povsem novi luči tisto, kar je omejenemu materialističnemu pogledu nedojemljivo. Proces opažanja »zunanjega« sveta je slikanje podob o predmetih na zavestnem ekranu. Življenje je nenehno gibanje v zavesti, narisane podobe pa imenujemo stvarnost.

Kaj se dogaja, ko v naravi gledam drevo? Ne vidim zares drevesa, pač pa se v moji zavesti pojavi le ideja o drevesu, ki jo vidim dusa-2kot prepričljivo prostorsko sliko. Drevo ne posreduje nikakršne snovi v moje oči kot dokaz, da gre za materialno stvar. Drugi moji čuti, na primer dotik, ki je prav tako vtis v možganih, lahko posredujejo povratno informacijo o »pristnosti« drevesa, pa tudi spomin na dotik drevesa govori v prid »materialnosti«, a to je le podatek v možganih. Spomini in vtisi se torej vzajemno podpirajo.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih