V raziskovanju stvarnosti smo priromali do vprašanja »kdo sem«. Odgovor na to vprašanje je za človeka odločilnega pomena, saj določa kakovost njegovega življenja. S prepričanjem, da smo nepomembna smet v vesolju, v življenju pritegujemo temu ustrezna izkustva. Pri iskanju odgovora nam pomagajo ezoterika, gnostika, mistika, budizem, zen, antropozofija …, ki zavesti človeka podeljujejo centralno vlogo. Pojem zavesti smo nekoliko že osvetlili. Nazadnje smo razkrili, kako skozi idejo in občutek »jaz sem« pride do zavedanja, da smo živi, lotili smo se neresnične podobe našega bistva - lažnega jaza ali ega, v predstavi o naši ločenosti od Izvora pa smo prepoznali poglaviten vir stisk in trpljenja. Zaradi odločilnega pomena osebnosti, ki je eden prvih odgovorov na vprašanje »kdo sem«, se bomo v ego, jedro osebnosti, še nekoliko poglobili.

lovek-konturaZ utelešenjem na Zemlji si je vsaka človeška duša zaželela doživeti snovnost »od znotraj«, obenem pa na materialni ravni izraziti svoje božanske potenciale. Za uresničitev teh ciljev so potrebni duhovni instrumenti za povezavo z materialnim svetom. To so eterično, astralno in mentalno telo, ki se s fizičnim združijo v funkcionalen sklop. Ta telesa, ki so (z izjemo mentalnega) produkt evolucije živalskega kraljestva, so na določen način organizirane zavestne energije. Omenili smo že, da eterično telo oživlja in organizira snovno telo, astralno je sedež čustev in podzavesti, mentalno pa sedež miselnih procesov. Med seboj se prepletajo in sodelujejo, njihove aktivnosti pa se odražajo na fizični ravni in v zavesti človeka. K tem telesom, ki so nižje duhovne narave, je treba omeniti vsaj še eno telo višje duhovne narave - kavzalno telo. Namen tega telesa je zbiranje izkustev iz posameznih inkarnacij.

Omenjena telesa je potrebno voditi in nadzirati. Tu stopi na sceno lažni, osebni jaz ali ego. Ezoteriki ga imenujejo anahkara in ga obravnavajo kot srce osebnosti. Ego, ki naj bi imel sedež v srčni čakri mentalnega telesa, ne nadzira le teles temveč tudi osebnost - celoto telesnih, duševnih in vedenjskih značilnosti posameznika. Ego kot mehanizem za zbiranje in obdelavo zunanjih in notranjih informacij, upravljalec teles in celotnega človekovega bitja igra pri razvoju človekove zavesti oziroma duše osrednjo vlogo.

Kako pomembno vlogo ima ego, kaže podatek iz duhovnega izročila mojstrov, da v sedanjem obdobju povprečno obvladuje 97 odstotkov našega delovanja, dejanja svobodne volje po želji duše pa zavzemajo le tri odstotke. Kljub tako majhnem deležu, ki predstavlja spodnji prag, pa to zadostuje za prebuditev duše. Skozi obdobje duhovnega zorenja, ki zajema številne inkarnacije, se vloga ega postopoma zmanjšuje, dokler se ob koncu duhovne poti kot gospodar človeka popolnoma ne umakne.

Ego kmalu po zaključku vsake telesne inkarnacije razpade, cvet njegovih izkustev pa se uskladišči v že omenjeno kavzalno telo. Duša svojo osebnost in poslanstvo za naslednjo inkarnacijo zasnuje v skladu z vsebino kavzalnega telesa.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih