Marsikomu se subtilna telesa človeka, ki jih ezoteriki obravnavajo kot instrumente osebnosti, zdijo le filozofski pripomočki, ki nimajo prave povezave z realnostjo. Toda dogajanja v zavesti in v fizičnem telesu so le preslikava procesov, ki se odvijajo v subtilnih telesih. Ti procesi predstavljajo utelešenje duhovnih vzgibov in impulzov duše ter ega. V obravnavi subtilnih vidikov človeka se tako zopet vračamo k etru, kvantnem polju ali polju ničelne točke - entiteti, ki smo jo obravnavali v prvih besedilih tega tematskega področja.

Subtilna telesa - fizično, astralno, mentalno in kavzalno - poznajo vse verske tradicije sveta. Krščanstvo govori o (po enakem vrstnem redu) o mesenem, naravnem, duhovnem in božanskem telesu, judovska kabala govori o telesih (in ravneh) malkuth, hod, iretzach in tifereth, egipčanska izročila pa o muniji in telesih ka, bu in ku.

Če človek dlje časa ne bi spal, bi umrl. Energija presnovljene hrane namreč zadosti manj kot polovici energijskih potreb človeka; zadošča le za gibanje telesnih molekul. Še bolj pomembna je prana, eterična energija, imenovana tudi či, orgon ali bioenergija, ki prihaja od našega sonca in drugih kozmičnih izvorov. Prav s to energijo se vzdržujejo sistemska celovitost telesa, notranja koordinacija in vzdrževanje oblike, presnove ter številnih zapletenih elektrokemičnih procesov. Brez prane ne bi človek živel niti sekunde. Ta energija se prenaša z negativnimi ioni, z njo pa se polnimo predvsem ponoči, preko etrskega telesa. Slednjemu v tem besedilu namenjamo osrednjo pozornost.

Etrsko telo je kalup ali matrica, v kateri fizično telo zraste in živi. Mnogo redkejše etrsko telo z višjo vibracijo popolnoma prežema fizičnega. Energije etrskega telesa nas kot fizično bitje določajo in vzdržujejo življenje v nas. Če etrsko telo oslabi, se poleni fizična presnova in človek se bolan in apatičen plazi okrog. Ko se etrsko telo umakne od fizičnega, umremo. To se dejansko zgodi ob smrti. Tako kot fizično telo se razgradi tudi etrsko.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih