Odvezava človeka lažne podobe o sebi in osvoboditev duše je pot odrešitve človeka vseh stisk. Stara ljudstva so se tega dobro zavedala. Njihovo modrost še danes posredujemo otrokom – v obliki mitov in pravljic. Resnično sporočilo pravljic o Sneguljčici, Trnuljčici, zmajih, tiranih in podobnih zlobnežih je prav to: da bi zaživeli srečno, je treba ego premagati. V podobi mačehe, zmaja, tirana, hudobneža, vraga, Satana … se skriva nihče drug kot prav on; glave stoglavega zmaja ponazarjajo sto obrazov ega. Kot je razlagal že Kant: zunanje je le odslikava notranjega. Zaman se bojujemo z zunanjim zlom, če ne opravimo s sebičnim, pohlepnim in prestrašenim egom.

spremembaTudi sporočilo vseh velikih duhovnih učiteljev, z Budo in Jezusom na čelu, je enako: dokler ne presežemo naše nižje narave, ki jo pooseblja ego, bo ta stisko, trpljenje in zlo vedno znova ustvarjal. Govorijo tudi o odrešitvi duše. Ali je odrešitev duše isto kot osvoboditev izpod jarma ega?

Očitno moramo izvedeti o duši še marsikaj; predstava, ki smo si jo o njej ustvarili doslej, je še vedno precej nejasna. Predvsem nas zanima tisto, kar se dotika njene večne narave in povezave z Enim življenjem. Ezoterika, gnostika in antropologija duši sledijo prav do njenega prazačetka in človekovo kompleksno pojavo opisujejo do podrobnosti. Nekatere izmed njih si bomo v nadaljevanju v precej poenostavljeni obliki ogledali.

Spoznali smo že, da je človek kompleksno, zapleteno in s številnimi mehanizmi in orodji opremljeno duhovno bitje, sestavljeno iz cele vrste zavestnih duhovnih entitet in teles, ki med seboj tesno sodelujejo. Vemo tudi, da z umom razumeti dušo ali življenje ni mogoče, treba ju je občutiti. Pa vendar brez razumskih razlag ne gre. Te se zdijo zapletene, a poglejmo si strukturo navadnega atoma ali celice - z veliko kompleksnostjo se srečamo že na najbolj osnovnih ravneh fizične pojavnosti, a slednja predstavlja le vrh ledene gore.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih