Da bi razumeli družbo, moramo razumeti človeka. Kdor poskuša spreminjati družbo, ne da bi prej spoznal človeka, torej sebe, se loteva podviga, ki je že vnaprej obsojen na neuspeh.

 

Pokojni predsednik, dr. Janez Drnovšek se je tega dobro zavedal in zato veliko pisal o tem. Poskušal nam je pomagati k našem osebnostnem zorenju, k življenju z več zavedanja, k duhovni rasti. Njegov uspeh pri vodenju države je bil zasluga prav njegove velike duhovne širine, humanosti in modrosti, s katero je znal blažiti nasprotja. A ker se v omenjenem smislu nismo dovolj razvili, doživljamo lekcije, ki ustvarjajo sedanjo stisko.

 

Ne bo šlo torej drugače, kot da se nekaj več naučimo o človeku, o nas samih. Ni odveč sprehoditi se mimo nekaterih najpomembnejših spoznanj. Tudi, če so nam poznana, se vprašajmo: Ali jih znamo uporabiti v praksi? In če ne, zakaj?

 

Družba je skupnost ljudi, ki med seboj tkejo odnose. Odnosi so posledica motivov posameznikov. Le posamezniki, ki imajo prave motive, lahko zgradijo družbo miru, sožitja in blagostanja. Motivi so bistveni.

 


Motivi

 

svet-v-ocesuPravzaprav sta motiva človekovega delovanja le dva: ljubezen in strah. Dejanja, ki jih motivira ljubezen, vedno povzročijo ljubeč odziv. Vsako dejanje, ki ga pogojuje strah, pa povzroči nov strah in tako brez konca. Kdor želi živeti v miru in harmoniji, mora imeti to spoznanje ves čas pred očmi. To je preprost sklep, ki pa ga največkrat ne upoštevamo.

 

Od ljubečega ravnanja nas odvračata strah in nepoznavanje zakonov, ki se jim podrejajo naša življenja. Človekovo ravnanje ne more biti ustrezno, če ne ve, zakaj ravna, kot ravna in kakšne posledice to prinaša. Brez znanja o sebi je kot biološki robot, inteligentna žival, ki sledi ustaljenim programom in instinktom, posebno nagonu po samoohranitvi, ki je posledica strahu pred smrtjo. Orlji mladič, ki se je izvalil v kurjem gnezdu, je vse življenje taval po kurniku, name­sto da bi se vzpel na nebo.

 

Strah pred smrtjo je posledica zagledanosti v materialnost, nezavedanja dejstva, da se v vsem, kar obstaja, skriva očem nevidno duhovno bistvo. Že od leta 1974 je znano, da materije, kakršno poznamo, preprosto ni dovolj za obstoj gravitacijskih sil v vesolju. Vidna materija prestavlja le 4% vidnega sveta, 21% predstavlja »temno materijo«, 75% pa temna energija. Naše ustaljene predstave o materialnem svetu je potrebno korenito spremeniti, a po več kot 30 letih v šolah še kar vztrajajo pri starih programih.

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih