Denar je sveta ....ar. Katere štiri črke manjkajo? Rešitev najdete na koncu besedila.

Denar je tako običajna stvar v našem življenju, da o njem ne premišljujemo drugače kot v premlevanju idej, kako do njega. A razmisleki o njegovem ozadju, mehanizmih in posledicah so še kako pomembni. Čeprav je temu skoraj težko verjeti, je denar v resnici sredstvo za (umsko) zasužnjenje človeka. Speljal mu je pozornost od življenjsko pomembnih vprašanj k pridobitništvu, ki je nekaj nenaravnega. Zaradi denarja si je človek nakopal omejitve, ki vse bolj krnijo njegovo svobodo. Namesto, da bi živel, životari v iskanju izhoda iz pasti, ki si jo je sam ustvaril. In kar je še najhuje - denar je ustvaril prepad med ljudmi in v človeku samem, ki ga ni lahko premostiti. Ko boste spoznali nepoznane učinke denarja, neznano ozadje dogajanja v zvezi z njim in njegovo usodno odgovornost za današnjo stisko, boste pričeli razmišljati drugače.

Denar naj bi po legendi "izumili" Feničani, a zanesljivo ima precej daljšo zgodovino. Ena od zgodb o denarju teče nekako takole: ko je faraon opazoval tepež sužnjev, ki so se upirali ob napornem izvajanju zemeljskih del, mu je prišlo na misel, da si je zagotovo moč izmisliti sistem, v katerem bi sužnji brez upiranja in celo z navdušenjem opravljali isto delo, če bi za to imeli pravi motiv. Opravljali bi vlogo sužnja, a brez zavesti, da so zasužnjeni. Treba bi bilo le "zaigrati" na njihov pohlep in zmesti njihovo motivacijo. In izmislil si je rešitev, ki je ena največjih prevar človeštva. Objavil je, da bo vsakemu sužnju za določeno količino case_with_dollars_2prestavljenega skalovja izplačal nagrado v obliki koščka zlata. A ne le to. Zlato bo moč zamenjati za karkoli, z ustrezno količino zlata pa bo lahko suženj odkupil tudi svojo svobodo. Zgodil se je čudež: sužnji so odtlej kar tekmovali, kdo bo pretovoril več skalovja in faraon jim je z veseljem plačeval z zlatom. A tega je - ko so prišli odkupiti svojo "svobodo" - zopet dobil nazaj. Ostareli in iztrošeni sužnji pa so bili takrat zanj že brez vrednosti. Prisila po zaslugi domislice ni bila več potrebna. Dovolj je ljudem ponuditi prevega slepila, pa napravijo vse.

Uporaba denarja je v resnici pristajanje na določena načela in posledice, ki se jih morda niti ne zavedam. Denar kot metoda prikritega zasužnjevanja se je odlično izkazal in bil širokim ljudskim množicam vsiljen kot menjalno sredstvo in vrednota, za katero se je vredno potruditi. Sprva je bil konkreten, v obliki zlatnikov ali srebrnikov, kasneje so ga zamenjali kovanci iz manj vrednih kovin, nazadnje pa ga je zamenjal ničvreden papir, za katerega pa je obveljalo, da je vreden toliko, kolikor piše na njem. Denar, ki je lahko kupil skoraj vse, je vzpodbudil pohlep množic po bogastvu in sčasoma je bogastvo postalo tako pomembno, da je kopičenje le-tega postalo glavni cilj naporov človeštva. Namen - vzpodbuditev pohlepa in odvračanje od bistvenih stvari v življenju - je bil dosežen.

Denar, ki je postal vrednota, ustvarja umetno diferenciacijo, ločevanje ljudi. Ustvari dve kategoriji ljudi: sposobne in nesposobne, (denarno) močne in nemočne, neodvisne in odvisne. Takšna delitev, ki je temelj ekonomskega suženjstva, je spremenila sistem vrednot in ustvarja daljnosežne  posledice.

Ena od posledic je, da človek številnih svojih dejavnosti in opravil ne izvaja zaradi njih samih temveč zaradi povsem nenaravnega motiva: zaradi denarja. Denar kot motiv ustvarja v naravi probleme, ki postajajo vse bolj nerešljivi. Zanimivo je, da se zaslepljenost z denarjem ob njegovem povečevanju ne zmanjšuje, temveč še povečuje. Ko ljudje spoznajo, da največ denarja lahko zaslužijo prav z "obračanjem denarja", postane ta še bolj aktualen, pohlep po njem pa še večji. Pohlep obenem zamegli razum ter ustvari meglo, v kateri se izgubijo resnični ideali. Ker ti niso več jasni, se zdi, kot da je edini ideal tisto, kar se zdi najpomembnejše - denar sam.

Komentarji   

+5 #3 Stefan 15:10 26-07-2013
Spoštovana Martina žal se z mnogim kar oporekate avtorju ni mogoče strinjati. Vaš pogled na denar in njegov pomen je tipičen za materialistično pohabljenega sodobnega človeka. Zagotovo niste sami krivi, da ne uvidite velikih resnic, ki jih navaja avtor. Šli ste skozi vso neolibralistično izobraževanje, ki vas je tako okalupilo, da niste sposobni izrabiti največje sposobnosti, ki jo imamo ljudju - dvom v vse kar obstaja. Predlagam vam, da si naprej odgovorite na osnovna vprašanja: Kdo ste? Od kod ste ? Kakšno je vaše poslanstvo v tem širnem vesolju? Odgovore boste našli izven malikovanja materializma, ko boste dojeli, da je ZAVEST prapočelo vsega - tudi materialnega. Ko boste to dojeli, vam bo jasno, da je denar iz orodja, ki bi naj ljudem omogočal celovitejše razumevanje sveta, postal orodje za zasužnevanje 95% ljudi.
Citat
-5 #2 Martina 14:19 14-03-2012
Avtor/ica (v nadaljevanju zaradi enostavnosti le avtor) tega članka je najverjetneje oseba, kateremu je denar in to, o čemer je pisal, tuje.. Namreč, naštete zgodbe o denarju so le to…zgodbe. Tako, da priporočam mal temeljitejši pregeld zgodovine denarja (namig: hranilnice zlata). Članek je tipičen primer, kako se človek postavi v vlogo žrtve pred nekaj zlobneži z zlobnim izumom, namesto da si prizna, da ga vleče enak motiv pohlepa (žal večino ljudi), le za njegovo uveljavitev nima enakih možnosti (pameti, instrumentov…).
Denar je SPLOŠNO SPREJET instrument plačevanja, ni se začel z zlatom, temveč so njegove prve oblike kar npr. školjke, žito ipd. In je spontana tvorba, ki omogoča menjavo (brez menjave, če nisi sam lovec oz. nabiralec oz. proizvajalec hrane…lahko al umreš od lakote al kradeš drugim, da ješ).
Denar je INSTRUMENT, tako kot nož..ima svoje funkcije, tako kot nož. In pa vendar, če z nožem nekdo nekoga ubije, se ne predlaga ukinitev noža…tako kot je ta mojster predlagal ukinitev denarja. Tu je potrebno predlagat spremembo kulture ljudi, načina razmišljanja in spodujanja skupnega dobrega, ne pa uničevanja praktičnosti. Vsak instrument ima svoje + in – (po avtorju, ima denar le -), od ljudi je pa odvisno, kako bodo… in se bodo pustili slednjim… Tako pohlep ni nastal zaradi denarja, temveč je povod za njegovo napačno uporabo (uporabo -).
Ljudje ne DELAJO ZA DENAR, to je le površno izražanje, ki ga žal množica (upam da čimmanjša) napačno uporablja. Ljudje delamo zato, da preživimo in da kupujemo tudi nenujne, luxuzne dobrine, da se razvajamo ipd. (razen če nekdo je, pije, kadi denar…).
OBRESTI – to so plačilo, da se odrečeš možnosti uporabe denarja, da zadovoljiš svoje trenutne potrebe, želje… In temu odrekanju sledi nagrada v obliki obresti (to ni nič drugega kot cena). Pogavarjamo se lahko le o njeni upravičeni višini, ne pa o njenem obstoju.
GLEDE DROG – nehajte se drogirat, pa ne bo biznisa. Mislim… Ubog drogeraši, ker zlobneži (katerih sicer ne podpiram) izkoriščajo njihovo neumnost. Krivda je z obeh strani. Oz. ne, kriv je denar!
TEKMOVALNOST – Kjerkoli so omejene nagrade, nastane tekmovalnost. Tekmujeta lahko tudi 2 ženski za istega ljubljenega moškega… Ampak je kriv denar!
FINANČNE BOLEZNI – so pravzaprav od vekomaj obstajale (med egipčani in njihovimi sužnji je ogromen prepad v bogastvu). Vendar je denar povzročil denarne težave tudi v obdobjih, ko ga ni bilo.. (ni mišljeno Egipt.obdobje)!
Strinjam se, da (kot je bilo vedno) obstajajo slabosti sistema. Vendar se nestrinjam s predlaganimi ukrepi, ki so tako omejeni kot avtorjevo znanje o obravnavani temi. Slednji namreč priporoča vrnitev v kameno dobo, ko so ljudje živeli 30 let in so se morali (še bolj) boriti za preživetje.
Še opazka, da avtor ni dosleden, namreč ne loči med instrumentom in njegovimi lastnostmi ter uporabo instrumenta s strani človeka, npr. komunizem je ok, vendar slaba izvedba, denar pa ni ok, namesto, denar je ok, le slaba izvedba, uporaba…
Citat
0 #1 Luise 21:39 12-12-2009
Sem prebrala samo uvodnik pa se mi zdi, da so bila v preteklosti tudi druga sredstva, ki so enako učinkovala na ljudi. Vsi so si jih želeli, ker so predstavljala moč. Tipično tako sredstvo je zlato.
Dejstvo pa je, da ima denar izredno moč s katero vpliva na ljudi.
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih