V tej sekciji želimo natančneje spoznati naravo človeka. Če dobro poznamo njegovo naravo - miselni, čustveni in fizični svet, ki se odražajo v načinu razmišljanja, občutenju in telesnih senzacijah – potem lahko razumemo tudi procese v družbi. Razumevanje sebe je tako ključ do pozitivnih sprememb tudi v širši okolici.

Sodobni človek zelo slabo pozna svojo naravo, kajti civilizacijski vrtinec ga vse bolj vleče v umeten svet, v katerem bolj in bolj pozablja kdo je, kaj je in kakšna je njegova naloga in poslanstvo na planetu. Tako je izgubil korenine, skozi katere bi, povezan z materjo naravo, lahko užil radost, zadovoljstvo in notranji mir.

Zelo zanimivi so načini, na katere ljudje poizkušamo spoznati samega sebe. Nekateri se iščejo na najvišjih gorah, drugi na oddaljenem koncu sveta. Toda za spoznanje samega sebe ni potrebno nič od tega – zadostuje obrniti se v svojo notranjost in prisluhniti glasu v sebi. Zadostuje prisluhniti si.

Namen te sekcije je bralca usmeriti k tistim razmišljanjem, ki mu pomagajo spoznati samega sebe. Pričujoči teksti so zapisi lastnih razmišljanj avtorja, pogosto pa izvlečki iz zanimivih knjižnih del avtorjev, ki so na posameznih področjih dosegli pomemben miselni preboj. Seznam literature, ki je bila v oporo, je v gornjem meniju (Berimo).

 

O vsebini nekaterih besedil (izbor v levem meniju):

Nepoznana moč misli
M
isel je nepredstavljivo močno orodje.  Lahko pa je tudi orožje, uporabljeno za zasužnjenje človeka. V glavah egipčanskih svečenikov je pred tisočletji nastal načrt, s katerim je bila izvedena masovna degradacija zavesti človeštva. Lahko govorimo o pranju možganov in ljudeh - ovčicah, ki so voljno in poslušno orodje v rokah vladajočih. Z žalostnim stanjem na planetu se soočamo zato, ker je človek v svojem duhovnem razvoju obtičal. 

Storite kaj zase
Kaj lahko zares storimo zase? Kako povečamo kakovost svojega življenja? Je to res tako težko? S kakšnimi prijemi nam bo to najlaže uspelo?  Ali imamo upanje na uspeh? 

O DUHOVNOSTI
Spoznanje duhovne plati bivanja je tisto, kar današnjemu človeku zelo manjka, zato bo treba na poti krepitve zavesti prav tu največ storiti, kajti šele duhovno spoznanje odpre vrata v širše razumevanje sebe, sočloveka in stvarstva v celoti.
Le s tako povečanim razumevanjem pa je moč poiskati boljše in ustreznejše civilizacijske rešitve. Daljši tekst Zorana Ž., prenovljeno jan. 2008

Človek in Bog
O odnosu človeka do Boga in o tem, kdo in kaj v resnici je Bog in kaj hoče od nas. Kako na nas vpliva tradicija, ki se ji ne moremo izmakniti.

Kdo smo in zakaj nismo
O preprostih, a pomembnih vprašanjih, na katera bi duhovno prebujeni človek moral poznati odgovore. 

Kako opremiti popotnika
A
li bomo takšni, kakršni smo, z zavestjo, kakršno imamo, sposobni podpreti nove alternative ali pa bomo sedanji neustrezni sistem le zamenjali z drugim, neustreznim. Ali imamo prave sposobnosti in orodja za ta posel? Kako se procesa krepitve zavesti lotiti, kako se nanj pripraviti, kakšne strategije uporabiti.... T

Od tekmovalnosti k sodelovanju
Kako tekmovalnost vpliva na človeške odnose. Ubija ustvarjalnost, podpihuje egoizem, ustvarja odvisnost od zunanjih potrditev... Članek Barbare Novak Škarja
v reviji Utripanje, maj 2006, http://www.cdk.si/soutripanje/st42/tekmovalnost_sodelovanje.htm

Zgodba o Zelenem planetu
Humoristična pripoved o tem, kako so na planetu, povsem podobnem Zemlji, opravili s pohlepnimi oblastniki in vzpostavili ero miru in sožitja. 

Kam gre naš svet?
Sodobni človek je še veliko bolj ranljiv za katastrofe, kot je bil nekoč. Katastrofe pa so nekaj zelo možnega in vse bolj pogostega - človeštvo tudi samo vse bolj prispeva k temu. V primeru katastrofe bo možno preživeti le, če bomo ljudje spremenili odnos do sočloveka, če bomo svojo zavest dvignili na višji novo. Misel dr. Janeza Drnovška na strani Gibanja za pravičnost in razvoj, dne 26.3.2006

Zlezimo s svojega trnka
O tem, zakaj je duhovno čiščenje pogoj za napredek človeštva. O čistosti in zdravju ter o tem, kako nas narava usmerja k bogatenju svoje notranjosti. 

Skrivnost - napraviti odločilen preboj
Po filmu in knjigi The Secret je v naših glavah zavel nov veter, pravzaprav bolj sapica, kajti le malokdo zna iz vsebovanih modrosti potegniti kaj zares koristnega in to udejaniti tudi v praksi. Postavlja se vprašanje, zakaj je temu tako. Je vse skupaj le teorija? 

 

 

Morda je najugodneje, da si daljša besedila izpišete na papir in v miru preberete (uporabite ikonicov desnem zgornjem vogalu za formatiranje in zatem ponovno za izpis na tiskalnik).

 

 

Komentarji   

0 #1 ivona 13:37 01-04-2010
Zavedam se da je vsak človek na tem planetu z enim poslanstvom,nekateri se tega zavedajo smo pa tudi takšni kateri ne vemo čisto točno kaj je naše poslanstvo in delamo določene stvari podzavestno,vendar so najbrž prave.Več se je treba posvetiti svoji duhovnosti,materialnost pa odložiti nekam na stran.
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih