V predhodnih tekstih te sekcije smo razkrivali naravo najbolj pomembne zagonetke človeka. Odgovor na vprašanje "kdo sem jaz" je ključ do  največje skrivnosti človeštva. V nadaljevanju navajamo razmišljanja o tej temi in citate različnih duhovnih učiteljev in drugih avtorjev.

~ Ramana Maharshi ~

Ali obstaja kdo, ki se ne zaveda sebe? Vsakdo se tega zaveda, a ne pozna svoje biti, zavedanja svoje zavesti. Čuden paradoks!

ogledalo.jpgLjudje želimo videti Jaz (zavest) kot nekaj novega.
Toda ta (zavest) je večna in ostaja vseskozi nespremenjena.

Imenujte jo kakorkoli že - Bog, Jaz, srce ali sedež zavesti, vedno gre za eno in isto.

Stanje samo-realizacije (razsvetlitve), kot temu rečemo, ni doseganje nečesa novega ali uresničevanje nekega oddaljenega cilja, temveč je - preprosto biti tisto, kar ste in kar ste od nekdaj bili. Ne gre za to, da bi spoznali nekaj ali nekaj postali. Je le odstranitev krinke.

Svojega obstoja nihče ne zanika, tako kot ne svojih oči, četudi jih ne more videti. Problem je v tem, da želite opisati Jaz (zavest) na enak način kot opišete svoje oči potem, ko ste postavili prednje ogledalo.

Za nevednega je jaz - »Jaz« omejen na telo. Za modrega je jaz - neskončni Jaz (zavest).

Ne trudite se, vaš trud je ovira. Vse, kar potrebujete, da bi spoznali svoj Jaz, je, da ste v miru. Kaj je laže od tega?

Ti si zavedanje. Zavedanje je tvoje drugo ime. Ves čas si Zavedanje in ni ti potrebno to doseči ali negovati. Vse, kar moraš narediti je, da se zavestno odvojiš od drugih stvari, ki niso ti. Če to narediš, ni več zavedanja drugih stvari, ostane samo čisto zavedanje in to si Ti.

Guru ti ne more dati ničesar, kar ti ne bi že imel.

Vse kar potrebuješ je - zavedati se, da se zavedaš.

~ Ramana Maharshi ~

Tako kot je voda lahko v trdnem, tekočem ali plinastem stanju, lahko tudi za zavest rečemo, da je "zamrznjena" v snovi, "tekoča" kot um in misel, in brezoblična kot čista zavest.

Čista zavest je Življenje, preden se razodene v snovni pojavnosti. To Življenje gleda svet oblik skozi "tvoje" oči, kajri ti si zavest. Ko spoznaš sebe kot To, prepoznaš sebe v vsem in vstopiš v stanje popolnoma jasne zaznave. Nisi več ločeno bitje s težko preteklostjo, ki opazuje in presoja vsako doživetje skozi zastor pojmov in predstav.

S teboj se je brezoblična zavest zavedla same sebe.
~ Eckhart Tolle ~

Ne vedoč, kako blizu je resnica, jo iščemo daleč proč. Kakšna škoda!
~ Hakuin Ekaku Zenji ~

Kdor išče Boga (zavest) na kak poseben način, bo dosegel pot in izgubil Boga, ki je skrit v poti. Kdor pa išče Boga s preprostostjo, ga bo našel takšnega, kot je: On (zavest) je življenje samo.
~ Meister Eckhart (trinajsto stoletje) ~

Želite svobodo? Spoznajte svoj pravi Jaz.
Ta (zavest) nima oblike, videza, korenine, osnove, bivališča, toda je živa, vedra in čila. Če jo iščete, se od nje oddaljujete. Ko jo poskušate najti, se le še bolj oddaljite od nje.

~ Linji (Kitajska, deveto stoletje) ~

Ne gradite na času. Čas je smrt, ki čaka umiranje. Življenje se dogaja le zdaj, v tem trenutku.
~ Nisargadatta Maharaj ~

Kraljestvo je v tebi. In če poznaš sebe, potem poznaš božje kraljestvo.
~ Jesus iz Nazareta ~

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih