Ali se tudi v vas vse bolj krepi notranje spoznanje: staro ne ustreza več? Preprosto zato, ker ne vodi v pravo smer in ustvarja vse večjo stisko. Potrebna je sprememba.

Na to spoznanje se ljudje v splošnem odzovejo na tri načine. Prvi, ki jih je največ, opažajo kup nepravilnosti in napak, a se ne zavedajo, da je to vendarle urejen sistem, ki pa ustreza le maloštevilnim. Nezadovoljni bentijo nad razmerami in s prstom kažejo na oblast, različne lobije in povzpetnike ter razgaljajo nastale krivice. Ne zavedajo se svet v ocesulastne odgovornosti in dejstva, da se bodo stvari spremenile šele takrat, ko se bodo spremenili sami. Poglavitna lastnost te skupine je na neznanju temelječa nemoč, izhajajoča iz zastarele predstave, da je posameznik v družbi popolnoma nemočen. V skladu s splošnim prepričanjem pač, da je človek nepomembna smet v vesolju, ki jo veter nosi sem in tja.

Drugi menijo, da razumejo, kaj se dogaja, a se svoje odgovornosti za nastali položaj zavedajo le bledo. Še vedno so ujeti v materialistični svetovni nazor, brez zavedanja, da človeka in družbo usmerjajo karmični in drugi duhovni zakoni in ne naključje. Precenjujejo svoje znanje in so polni nasvetov in receptov za pravični svet, a čakajo, da bodo potrebne korake napravili drugi. Številne med njimi mika, da bi se povzpeli do vodilnih položajev, kjer bi lahko »napravili red«. A ta bi bil nova inačica reda, kakršen vlada zdaj.

Tretji so spregledali, da je naš planet dragocena šola za duše. Prestopili so prag čutnega pojmovanja sveta in se zavedajo duhovnega konteksta in širših dimenzij stvarstva. Vedo, da je vse skupaj proces razvoja človeka, proces bujenja in šola duhovne rasti. Ti ne obsojajo in ne kritizirajo razmer temveč iščejo nove poti, drugačne od dosedanjih. Delajo na sebi, saj vedo, da je zunanje odslikava notranjega; svet je takšen, kakršnega gradijo naše predstave o njem. Željni so novega znanja, miru, tesnejšega stika z naravo in samim seboj.

Čeprav komaj opazno, številčnost tretje skupine postopoma narašča, prvih dveh pa upada. Komaj opazno, a neizogibno se dogaja premik v kolektivni zavesti, ki mu botrujejo predvsem vse hujše naravne katastrofe in preizkušnje. Človeštvo bo nekoč zaživelo v slogi, miru in blagostanju. A možnosti, da se bo to zgodilo že v sedanji, peti človeški rasi, so precej pičle.

Sedanji položaj je posledica razmeroma nizke ravni zavedanja; premalo je znanja in notranje stabilnosti, preveč ujetosti v naučene polresnice in zgrešene koncepte, ki vodijo le v nove stiske. Sodobni človek se vse bolj utaplja v vabljivih tehnologijah, ki neizprosno krhajo vez z njegovimi koreninami.
Več stoletij je človek zanemarjal znanje o sebi, o svoji resnični naravi, o svojih potencialih, o smislu svojega življenja. Večino dandanes zanima le to, kako v sedanjih razmerah, ko se nam neoliberalna vrv vse tesneje zateguje za vratom, preživeti in morda najti vsaj nekaj užitka v življenju. Da nam manjka znanja za boljše življenje, se zaveda le malokdo.

Človek, ki ne ve, kdo je in kakšno je njegovo poslanstvo, se brez težav sprijazni z neustreznim položajem, saj ne ve, kaj je zanj ustrezno. S spoznanjem, da ni smet v vesolju temveč čudovito, božansko bitje, vredno svobode in ljubezni, se vse spremeni.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih