Tudi tisti, ki obravnavajo ponos kot pozitivno značajsko lastnost, ne morejo mimo dejstva, da ustvarja v nas togost, ki nas marsikdaj veliko stane. Ta pomembna sestavina karakterja se razbohoti, ko se um preda nadvladi ega. Soočenje s ponosom je vpogled v egov mehanizem, ki omogoča njegovo ohranitev, utrjevanje in njegovo rast.

Zakaj naj bi se ukvarjali s svojimi značajskimi hibami? Ker je najpomembnejše delo, ki se ga lahko lotimo, spoznavanje sebe in ker le tako lahko razgrajujemo ego. Slavni filozof Emmanuel Kant je razlagal: »Zaman se bojujemo z zunanjim zlom, če ne opravimo s sebičnim, pohlepnim in prestrašenim egom.« Njegova izjava potrjuje znano modrost: zunanje je le odslikava notranjega.« Sprejeti je treba dejstvo, da se dejavnik, odgovoren za vse stiske, trpljenje in zlo, ki ga doživljamo, skriva v nas samih.

Tina MazeDuhovno znanje je le prazna teorija in je lahko celo ovira, če ga ne vtkemo v prakso. Soočenja z egom je osrednji podvig vsake šole duhovne rasti. Komur se soočenje z lastnimi karakternimi napakami upira, temu še ni do lastnega napredka.

Ego bomo v nadaljevanju spoznavali skozi naše značajske hibe. Za začetek se bomo soočili s ponosom. Ponos je oče, pohota pa mati vseh ostalih psiholoških agregatov ega. Izpeljank ponosa je cela vrsta; izraža se kot domišljavost, samoljubje, sebičnost, ošabnost, aroganca, narcisoidnost, nastopaštvo, egolatrija, ljubosumnost, užaljenost, mitomanija in še kaj.

O egu smo obširneje govorili v besedilu Tat, ki nikoli ne počiva. Številni so prepričani, da je ego pozitivna, nujno potrebna sestavina naše osebnosti, ker ne poznajo druge plati njegove medalje, ki upravičeno vzbuja skrb. Naj na kratko osvežimo spoznanja iz omenjenega članka, saj nam bo to koristilo tudi pri razumevanju drugih osebnostnih hib, ki se jih bomo lotili v nadaljnjih besedilih.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih