Kaj sploh vemo o nasprotnem spolu?

Ljudje dandanes živimo zelo površinsko življenje. Zanima nas predvsem zunanje dogajanje, dostopno petim čutom, bogastvo občutenja in notranjih zaznav pa obravnavamo kot manj pomemben svet, ki nam povzroča predvsem težave. Naša pričakovanja in prepričanja - vsebina intelektualnega dojemanja - ki se jim večinoma predajamo, so pogosto v navzkrižju z našimi notranji vtisi, zato se čutenju najraje izognemo.

Tako doživljamo tudi partnerko ali partnerja. Bodimo pošteni – ali ga obravnavamo kaj drugače kot znani objekt - telo, ki mu v splošnem pridružujemo psihološke in vedenjske značilnosti, v skladu s stereotipom, ki smo si ga ustvarili o njem? Ali opazimo njegovo živost in kompleksnost, se zavedamo, da imamo opravka z nenehno spreminjajočim se bitjem, ki v svoji življenjski izraznosti združuje bogastvo, s katerim nas kot komplementarno­ spolno bitje dopolnjuje v naravno celoto?

partnerstvoPriznajmo si: o sebi, o svojem notranjem bistvu vemo zelo malo, skoraj nič. In zato vemo o partnerju še manj. Naše dojemanje bližnjega se omejuje na en sam pogled – na pogled ega, ki se pretežno osredotoča le na razumsko obravnavo. To ni le vzrok za plitvost vezi, kakršne tkemo med nami, pač pa tudi za nizko kakovost naših življenj.

V nadaljevanju se bomo na odnose s partnerjem ali partnerko ozrli z nekaj različnih vidikov, ki nas pri obravnavi osebnih odnosov posebej zanimajo, ob tem pa si bomo samokritično zastavili nekaj pomenljivih vprašanj.

Bralke naj mi ne zamerijo, da bom zaradi preglednosti v nadaljevanju največkrat govoril njemu; analogno naj razberejo, kakšno sporočilo je namenjeno njej.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih