Življenje je niz izkustev, ki pa niso vsa enako pomembna. Če bi bila, bi bilo povsem vseeno, kako živimo. Med vsemi izkustvi ima eno še posebno vrednost in težo. Obstaja najpomembnejše in najveličastnejše izkustvo, ki mu ni para. Kaj bi to lahko bilo? To je izkustvo prepoznave naše življenjske Biti, iskre življenja, ki nas oživlja. V nas je globoko vsajeno nezavedno hrepenenje po razkritju naše resnične identitete in prav to je tisto, kar nas žene naprej.

Ni jih malo, ki verjamejo le tisto, kar lahko preverijo s fizičnimi čuti. Toda v življenju vsakogar se nekega dne zgodi premik, orlova-glava-mko se tako omejena predstava o svetu zamaje in prodre spoznanje, da obstaja še nekaj več kot le materialni svet. Spozna, da ni le gmota mesa z nekaj vsebovane kemije in elektrike. Ko ga življenje – največkrat z udarci in travmatičnimi dogodki – prisili, da se nekoliko obrne navznoter in prične odkrivati neskončno pestrost znotraj sebe, se zave, da je notranje dogajanje še kako pomembno. Tako razširjen pogled prinese večjo kakovost zavedanja in omogoči globlje razumevanje sveta in sebe. Ob zavedanju, da imajo psihični pojavi, misli in čustva, velik vpliv ne le na psiho, zdravje in počutje temveč tudi na fizično telo, postanemo preudarnejši. Razumemo, da so izvor vsega notranja stanja; ta pogojujejo subtilne energije, ki prožijo elektro-kemične procese, ti pa dajejo podlago spletu pojavov tako v naši duševnosti kot tudi v fizičnem telesu. Zato ljudska modrost pravi »vse je v glavi«.

Ob povečanem zanimanju za pojave v naši notranjosti prihaja tudi do boljšega razumevanja zakonitosti in mehanizmov, ki odločajo o tem, kakšno je naše življenje. Zavemo se, da je jedro naših težav istovetenje z lažnim jazom, z neumornim blebetačem v nas, in da je naše bistvo nekaj drugega, pomembnejšega, plemenitejšega. Vse bolj nas razvnema vprašanje, kdo v resnici smo, kaj je iskra življenja, ki nas oživlja, dela žive. Modri pravijo, da je smisel celotne evolucije prav v tem, da nas pripelje do odgovora na to temeljno vprašanje; pravzaprav ne do razumevanja, kdo smo, kajti um je prešibak za kaj takega, temveč do občutenja tega.

Na prvi pogled ni videti, a spoznanje, kdo smo, je za nas odločilnega pomena. Zakaj? Ker določa kakovost našega življenja. Naše miselne predstave namreč pritegujejo njim ustrezna izkustva. Dokler verjamemo, da smo telo, svojo božansko naravo drastično omejujemo in se tako degradiramo na minljiv in nepopoln fizični objekt. Šele ko zaslutimo, da smo bistveno več od tega, prestopimo okvir svoje majhnosti in nemoči in pričnemo spoznavati sebe kot duhovno bitje s potenciali Stvarnika. Naš pravi napredek je odvisen od tega, ali in koliko smo se sposobni soočiti z našo duhovno veličino.

Spekter izkustev, ki jih doživljamo, je tesno povezan z našo življenjsko orientacijo. Če smo osredotočeni na materialni, zunanji svet, so naša izkustva temu primerna: omejena, nepopolna, težavna, neizpolnjujoča, marsikdaj neprijetna in boleča. Ko pa se naš interes obrne navznoter, v kultiviranje nas samih, naše osebnosti in značaja, posije v naše življenje močnejša svetloba, ki nas vodi v smeri duhovne izpolnitve. Prinaša lepoto, ustvarjalnost, modrost, mir in blaženost.

Proces razvoja našega zavedanja gre skozi dolgo obdobje raziskovanja zunanjega sveta, preden smo pripravljeni odpreti vrata v notranji, duhovni svet. Ko se to zgodi, se usmerimo v raziskovanje duhovnih prostranstev in v razbremenjevanje iluzij, v izgradnjo sebe kot bitja duha. Prepoznamo ego kot glavni dejavnik, ki ustvarja strahove, sodbe in probleme vseh vrst, ki nam otežujejo življenje. Le z razbremenitvijo pritiska ega lahko osvobodimo dušo, se odpremo ljubezni in zaživimo kot čuteča bitja, deležna boljših spoznanj in izkustev. Bolj ko spoznavamo duhovne zakone, bolj razumemo, kako bivati v harmoniji z vesoljem in kako ravnati prav. Usklajeni s seboj in stvarstvom ter oboroženi z modrostjo in ljubeznijo doživljamo stvarnost povsem drugače, kot polje ustvarjalnosti in priložnosti.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih