three-paths-mPot iz tesnobnega labirinta tega norega sveta najdemo po zaslugi prave informacije. Brez dvoma imajo nekatere informacije neprecenljivo vrednost. Vnaprej poznana dobitna kombinacija na lotu bi nam prinesla milijone – a tudi kopico novi težav. So tudi informacije, dragocenejše od denarja.

Ves čas iščemo in čakamo na pravo informacijo, a ne vemo, kakšna naj bi ta bila. Utopljeni v poplavi podatkov smo informacijsko otopeli in težko presodimo, kaj je res pomembno. A kriterij je preprost: vse, kar veča kakovost našega razumevanja, občutenja in sprejemanja, vse, kar nas odpira srčnosti in krepi naš notranji mir. Drugače povedano: vse kar je v sozvočju z življenjem in z zakoni vesolja. To je mogoče strniti tudi v eno samo, preprosto usmeritev: vse, kar nas uči modreje ravnati z našo življenjsko energijo. Modro živeti pomeni gospodarno ravnati s svojo vitalno energijo in je ne zapravljati po nepotrebnem. To pa je sodobnemu, z matarialnostjo očaranemu človeku ob množici skušnjav vse prej kot enostavno.

Med vsemi našimi dejavnostmi sta dve, ki nas v največji meri ropata življenjske energije: služenje egu in spolnost. Ko nenehno obstreljevani z domisleki ega begamo od želje do želje, od vloge do vloge, od problema do problema, od čustva k čustvu, od sodbe k sodbi in od enega strahu k drugemu, se ne zavedamo, da je egova hiperaktivnost razlog vseh naših stisk. Ego se je iz služabnika spremenil v našega gospodarja, ki se mu brez pomislekov uklanjamo. Vsak dan mu žrtvujemo nove žrtve na njegov oltar. Po drugi strani pa z vsakim orgazmom izgubimo veliko svoje vitalne energije, ki jo pogoltne - ego.

Spopasti se z egom ni lahka naloga; problem je laže obvladljiv, ko mehanizme in naravo ega razumemo. Z mentalnimi postopki ega ni mogoče razgraditi in ustaviti; ko ga spodimo skozi ena vrata, se skozi druga brez sramu priplazi nazaj. Ego lahko učinkovito obvladamo le s svojo vitalno energijo – ko jo znamo pravilno usmeriti. Energija, iz katere se napaja celotno naše bitje, je naša spolna energija. Če energijski potencial spolnega ognja zadržimo v sebi, imamo fantastično orodje za krepitev telesa in duha in neprecenljivo sredstvo za svoj psiho-fizični razvoj. Ta dobro varovana skrivnost, nekoč poznana le posvečenim, zdaj po malem pronica v javnost.

Jin in jang, moški in ženski princip, sta temeljni načeli narave. Spolnost je mehanizem, ki mobilizira spolni ogenj v nas, ogenj, ki ga lahko zavestno izkoristimo s svoj prid ali pa nevedni pustimo, da deluje v našo škodo. Zaradi v daljni preteklosti storjene napake - odklona od naravne človeške spolnosti - v Svetem pismu poimenovane »izvirni greh«, smo pozabili, da ta energija v naše dobro deluje le, če jo vodi ljubezen. Ker smo se od tega odvrnili, se človeštvo vse bolj poglablja v blatu sebičnosti in egoizma in grozi, da bo uničilo sebe in svet.

Pomembno je prepoznati, kaj je temeljni vzrok naših stisk in se problema lotiti pri korenu. Ekonomske, gospodarske in tehnološke rešitve nas ne morejo odrešiti; ego vedno najde nove, še bolj domiselne pasti, dokler ga ne spregledamo in utišamo. Spolnost in ego sta tesno povezana. Informacija, kako izkoristiti svojo spolno energijo, kako spolni akt voditi tako, da nas zdravi, pomlajuje in krepi, je zagotovo ena najpomembnejših. Odpre nam vrata do kakovosti življenja, ki je sicer nedosegljiva.

Znanje je največja moč; znanje o dogajanjih v naši notranjosti in o ravnanju s spolno energijo pa je ključ do napredka.