Avtor besedila: Samo Simčič

Zgodovina odkriva, da so se prvi zunanji znaki kulture pojavili nekako pred pet tisoč leti in sicer povsod po svetu bolj ali manj istočasno. Takrat je človeštvo začelo postavljati svetišča in nastale so pisave, s katero so ljudje lahko zabeležili religiozna razodetja v slikovitem pesniškem jeziku. Svetišča so bila okrašena s kiparskimi in slikarskimi deli, obrede in dela so izvajali ob petju in glasbi strunskih ter pihalnih instrumentov in tolkal.

Kultura je na samem začetku sledov civilizacije vsebovala vzvišene duhovne vsebine v visokih umetniških oblikah. To nikakor ni bila nižja duhovna stopnja človeštva, iz katere naj bi se razvijale višje, temveč je bila navdihnjena z vrednotami človeškega življenja, ki jih je današnji čas izgubil. Omikan človek današnjih dni zato rad obiskuje ostanke nekdanjih visokih kultur, jih preučuje, ceni in se čudi njihovi veličini. Človeštvo danes to pogreša.

Kar je bilo pred tem začetkom civilizacijskega obdobja, v katerem deluje človeštvo, si predstavljamo, kakor smo se naučili v šolah, kot enostavno, trdo življenje, odvisno od narave, z grobimi družbenimi zakonitostmi, ki so bile v očeh današnje družbene zavesti v mnogih primerih nehumane, v mnogih drugih pa tudi presenetljivo urejene in pravične. Vendar si ni mogoče misliti, da bi iz tega stanja kar v enem skoku vzniknila kultura na višini odkritij začetkov civilizacije, na primer v starem Egiptu. Z vidika duha je visoka kultura obstajala že prej, vendar ni potrebovala zunanjih znamenj. Ni potrebovala svetišč in zapisov, ker je bil svet sam za človeštvo tedaj svetišče in so se velika religiozna razodetja v danes komaj predstavljivem pesniškem jeziku in obrednih plesih izročala od ust do ust. Sposobnost spominjanja ni bila obremenjena in je segala preko danes predstavljivih meja, kakor nam poroča duhovno izročilo, preko meja rojstva in smrti. Nedvomno je vzporedno s tem potekalo življenje tudi v grobih naravnih in družbenih razmerah, vendar je človeštvo tudi pred deset tisoč in več leti imelo visoke vzore v podobah bogov in nebeškega življenja.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih