Človeštvo se vse intenzivneje sooča s številnimi preizkušnjami, ki ga vodijo v spremembo odnosa do sebe in stvarstva v celoti. Analitičen pogled pokaže, da se je človeška civilizacija ujela na lasten trnek: ujeta je v programe kopičenja, ki prinašajo moč manjšini in nemoč večini, vse večjo polarizacijo in stisko ter rušenje ravnovesij na planetu.

Premisliti je treba o svojih ravnanjih v zvezi z okoljem, primernostjo sedanjih tehnologij, o ozadju družbenih pojavov, o obstoječih vrednotah in smiselnosti svojega početja. Poiskati je treba boljše rešitve in ustreznejše programe, v ozadju katerih se skrivajo drugačni ideali. Sedanja politika, tehnologija, družbeni in socialni mehanizmi ter ideali vodijo v zelo temno, slepo ulico. Človeštvo mora postati Upravljalec in Skrbnik planetarnega bogastva, ne pa njegov brezvestni, brezmerni in sebični Lastnik.

V tem sestavku bo tekla beseda o pravičnosti in poštenosti človekovih ekonomskih ravnanj in medsebojnih odnosov. Spodaj navedena dejstva, ki bodo marsikoga osupnila, so vredna razmisleka. Danes smo v resnih težavah predvsem zato, ker »čista« ekonomska znanost večinoma temelji na matematično-statističnih izračunih in modelih, ki z etiko, ki bi morala biti eden najpomembnejših vodil ekonomije, nima prav nič skupnega. Cilj pravih ekonomskih prizadevanj je blaginja celotnega človeštva, ki biva v trajno razvijajočem se družbenem in naravnem okolju. Problem današnjega razvoja je v tem, da v imenu interesa posameznikov - kapitalistov, ki jih vodita pohlep in sebičnost, uničujemo bogastvo planeta in družbene pridobitve (kapital človeštva) in s tem sedanjost velikega dela prebivalcev planeta ter bodočnost prihajajočih človeških generacij.

Po Aristotelu je končni smoter slehernega, torej tudi ekonomskega udejstvovanja doseganje najvišjega dobrega. Najvišje dobro v ekonomiji, končni smoter ali cilj vseh ekonomskih prizadevanj, mora biti blaginja vseh ljudi na planetu. Toda resničnost kaže vse kaj drugega: vsa človeška družba je danes talec v rokah majhne velebogate druščine neo-kapitalistov, ki so izkoristili vsa sredstva, da so človeške tokove obrnili v svojo korist. Po padcu socializma so z ekonomijo dobička, ki se uveljavlja skozi vse prežemajočo komercializacijo, napolnili vse pore človeške družbe in si zagotovili profit iz vsake človekove dejavnosti.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih