Avtor besedila: Samo Simčič

Pogledi na področje duhovnosti niso enotni, so bistveno različni, celo nasprotni. Tradicionalni vzhodnjaški pogledi težijo predvsem k spiritualnim doživetjem, materialnost pa je zanje kot zgolj „maja“, iluzija. Nasprotno se je v zahodni kulturi uveljavilo prepričanje, da je resnično samo to, kar dojemamo s čuti, s fizičnimi čuti, kar pa o tem mislimo, so zgolj špekulacije in predpostavke, ki so lahko blizu resničnosti, lahko pa zgolj domisleki.

Dejstvo pa je, da je zahodna kultura razvila praktično materialno ustvarjalnost. To je dosegla tako, da je uveljavljala spoznavanje na osnovi tako čutne kot miselne izkušnje, torej z materialnim in duhovnim spoznanjem. Težnja po duhovnosti je v zadnjem stoletju in pol vzporedno z rastočim materializmom vzniknila z novo notranjo silo, predvsem v zahodnem svetu. Ker hkrati nastaja globalna, svetovna kultura, se Vzhod in Zahod zbližujeta, kar tudi pomeni, da ne Vzhod ne Zahod ne moreta vztrajati pri svojih tradicijah, temveč je nujno vprašati se, kaj je resnično.

Materializem ni nekaj nepotrebnega. Mesto človeka in njegovega razvoja je Zemlja. Obstaja razlog za to, da je človek zemeljsko bitje. Je pa hkrati tudi duhovno bitje. Duhovnost nujno upošteva oboje, če hoče biti realna. Duhovno resnične so predstave, ki vidijo človeka kot del sveta, v katerem so poleg človeštva še živalstvo, rastlinstvo in minerali. Ta tri področja omogočajo obstajanje človeštva in je to tudi njihov smisel. Odpovedujejo se svojemu razvoju, kajti ena vrsta živali ne more preiti v drugo vrsto, temveč ostane vedno ista; prav tako je v rastlinskem svetu: lilija ne more postati vrtnica. Tudi ne more rastlina postati žival ali žival človek, še manj lahko postane mineral živo bitje. Nekoč, v davnini, je vladal v tem smislu razvoj, danes so vrste ustaljene in minerali trdni. Le človek se lahko razvija in le človek lahko povzroči zunanji in notranji razvoj – ali tudi razkroj.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih