Kristus Jezus v današnjem času

Avtor besedila: Samo Simčič


V današnjih duhovnih tokovih obstajajo poleg uradnih cerkvenih pogledov številna druga gledanja na osebnost in bistvo Jezusa Kristusa. Pogosto vidijo ljudje v njem duhovnega učitelja, kot so bili mnogi drugi tovrstni učitelji, tudi kot bodisatvo, primerljivega z Gautama Budo. Veliko je tudi takšnih razumevanj, ki temeljijo na poljubni interpretaciji biblijskih dogodkov. O tem obstaja zanimiva literatura, polna domislekov in ohlapne, asociativne logike. V tem spisu se avtor skuša dotakniti te teme neodvisno od vseh teh pogledov, vendar svojega pogleda ne more v njem polnovredno utemeljiti, ker bi za to bila potrebna obsežna, morda več knjig obsežna študija. Zadovoljiti se je treba le s posameznimi ključi v razumevanje.

Nosilec bistva krščanstva, Kristus Jezus, ni pustil za seboj nobenega historično potrjenega dokumenta. O krščanstvu so poročali in pisali ali pišejo drugi avtorji. Leta 313 je rimska država sprejela krščanstvo kot državno religijo. Ko je bilo institucionalizirano v smislu organizacije rimske države, je nastala potreba po opredelitvi, kaj je krščanska vera. Na prvem cerkvenem koncilu leta 325 v Nikei so cerkveni očetje določili osnove verovanja. Do tedaj, v prvih stoletjih našega štetja, o tem ni bilo enotnega razumevanja, vendar tudi ni obstajala zahteva po enotnosti, od tega, prvega koncila dalje pa je Cerkev, ki takrat še ni bila razdeljena na vzhodno in zahodno, postala avtoriteta, ki odloča, kaj je pravilno verovati. V toku zgodovine so nastale znotraj krščanstva razlike in teh je vedno več, večino teh pa uradne cerkvene institucije zavračajo, v preteklosti deloma tudi s preganjanjem. Krščanstvo, ki se je opiralo na prvotne vire v prvih treh stoletjih, se je umaknilo v tajnost in oblikovalo ezoterično krščanstvo. Tudi tega je Cerkev skušala izkoreniniti. Ezoterično krščanstvo se je razvijalo v skladu z razvojem kulture in danes obstaja v več oblikah, ki si v posameznih potezah tudi medsebojno nasprotujejo.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih