Avtor besedila: Samo Simčič

Kaj je duša? Ali jo je mogoče zanikati? Človekovo telo je vsakomur vidno in otipljivo dejstvo, o duši pa vemo le, ker mislimo, čutimo in hočemo. Mišljenje, čutenje in hotenje so temeljne dejavnosti duše. Mišljenje obsega spominjanje, predstavljanje in ideje; čutenje zaznavanje, vtis in občutek; hotenje pa motiv, težnjo ali cilj in dejanje. Samo konkretno delo je tisto, kar je otipljivo in vidno, vse drugo pa lahko samo izkusimo. Samo izkušnja dokazuje, da obstaja duša.

Če nekaj hočemo, najprej vemo, kaj hočemo, nato pa uporabimo svoje ude, da to uresničimo. Tudi pri mišljenju je tako, da najprej mislimo, nato pa se na to odzovejo živci v možganih. Prav tako najprej obrnemo pozornost k nečemu, potem pa začutimo. V vseh teh primerih je primarna duševna dejavnost. To kaže, da duša ni materialno predmetnega značaja, temveč je sama zase. V duši je tudi jaz. Jaz lahko rečemo le samemu sebi. Jaz se ne nanaša na nič drugega kot na samega sebe. Nima nikakršne materialne osnove. Če duša ni materialna, iz česa potem je?

Če duša ni snov, nam pride na misel, da je energija. Vsem je jasno, da energija obstaja, zato sežemo po tem pojmu. Ampak tega nismo izvedli iz opazovanja in izkušnje duše. Smo kar tako rekli. Energija nastane z razpadanjem snovi. Sprošča se. Sprošča se tudi z nadaljnjim razpadanjem organizmov energije – do brezmejnega kaosa. Gibanje energije je samodejno, mehanično. Ona sama nič noče. Z energijo je mogoče nekaj storiti samo tedaj, ko človek to hoče. Nasprotno pa duša z mišljenjem, čutenjem in hotenjem ustvarja. To ni ista sila kot energija. Poleg tega človekovo telo nima več smisla obstajanja, ko duša zapusti telo. Telo začne propadati. V duši so življenjske sile. Zavest, ustvarjalnost, življenjske sile so lastnosti tega, iz česar duša je. S tem opisom se moramo zaenkrat zadovoljiti, če hočemo biti realni. Ni nujno, da iznajdemo neki novi pojem za tako imenovano »snov« duše.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih