Avtor besedila: Samo Simčič

Brez čutil ne moremo zaznati sveta. Tudi za dojemanje duhovnega sveta potrebujemo ustrezna čutila. Antropozofska duhovna znanost, kot jo je zasnoval Rudolf Steiner, odkriva v človeku 12 čutil. Ker je človek slika kozmičnih sil, odsevajo v njem ozvezdja Zodiaka kot organi zaznavanja. Tega pa naj ne povezujemo s kakršnimkoli ustvarjanjem horoskopov. Človek je samostojno, emancipirano bitje in upravlja svoja čutila z lastno presojo. Fizična čutila so tip (tehtnica), čutilo za življenje (škorpijon), čutilo za gibanje (strelec) in čutilo za ravnotežje (kozorog). Duševna čutila so vonj (vodnar), okus (ribi), vid (devica) in čutilo za toploto (lev). Duhovna čutila so sluh (rak), čutilo za govor (dvojčka), čutilo za mišljenje (bik) in čutilo za jaz (oven). Če to vidimo v krogu, sta to dva polkroga: od tehtnice do rib je en polkrog, nato se tok obrne k devici in steče v nasprotno smer v drugem polkrogu ter se zaključi v ovnu.

V današnjem času je človek močno izpostavljen pridobitvam civilizacije, posebej pa tehnični kulturi, medijem. To enostransko vpliva na človekova čutila, zato je nujno, da se jih zavemo in negujemo, sicer se lahko zgodi, da otopimo za doživljanje in dojemanje sveta.

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih