Avtor besedila: Samo Simčič

 

V zmernem pasu Zemlje razlikujemo štiri letne čase. V vsakem od teh časov prevladujejo določene, tako imenovane naravne sile. Spomladi prevladujejo oblikotvorne sile, sile rasti. Pojavi življenja se dvigajo s tal, iz zemlje, proti soncu in nebu. Poleti rast zastane, vendar ne izgine, le ne razrašča se v tolikšni meri kot spomladi. Junija je narava v polnem razcvetu. Tudi se pojavijo prvi plodovi. Prevladujejo sile svetlobe in toplote. Po poletnem sončnem obratu začne rast slabeti. Ko pride jesen, začnejo delovati sile mineralizacije. Vse, kar je živelo, izumira, veni, se suši, oleseni, razpada in prehaja v prah in zemljo. Kar je spomladi izhajalo iz zemlje, se vrača vanjo. Zemlja diha, pomlad je čas izdiha, jesen vdiha. Pozimi življenje zunaj zemeljske površine bolj ali manj zamre, vendar »tli« pod površino, pripravlja se na nov ciklus življenja.

Ta ponavljajoči se krog letnih časov doživljamo kot nekaj samo po sebi razumljivega. Zanj imamo tudi fizikalno razlago. Tu se naše mišljenje ustavi. Če so naša čutila in naši čuti otopeli, razumemo to kroženje kot mehanični tek, če pa mu prisluhnemo z notranjo globino in prodornim mišljenjem, nam postane jasno, da ta mehanizem poganja nekaj, kar je človek v preteklosti rad poimenoval kot modrost. Danes bi temu rekli inteligenca. In če, kot rečeno, prisluhnemo tej modrosti, tej inteligenci, črpamo iz nje spoznanja, zakonitosti. To prakticira vsak znanstvenik, ki preučuje naravne pojave, le da misli, da je idejo zakonitosti ustvaril s svojo pametjo, s svojim razumom, v resnici pa jo je izvlekel iz prej omenjene modrosti, inteligence narave in njenih pojavov ter osvetlil v zavesti. Ta modrost, ta inteligenca, ni samo skupek zakonitosti, temveč dinamičen, živ organizem, ki ustvarja naravne pojave. To je dejavna, živa in ustvarjalna sila, ki točno ve, kdaj, kako in kje lahko nekaj ustvari. Je bitje, ki sicer ni fizično, vendar je modrejše, pametnejše in inteligentnejše od človeka, toda človek se od tega bitja lahko uči.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih