(Iz knjige Spregledano poslanstvo spolnosti – Četrto poglavje – uvodno besedilo)

Sodobni ameriški duhovni mojster Da Free John meni, da je pravilna izraba spolne energije ključ človeške evolucije, to pa je trditev, s katero soglašajo alkimisti, kabalisti, taoisti, tantriki, mistiki, jogiji, katari, templjarji, magi in še marsikdo. Preobrazba spolnega ognja v duhovno energijo z napredno spolnostjo je najboljši način za dvig in presvetlitev zavesti.

S preobrazbo ali transformacijo spolne energije v duhovno so se ukvarjale vse stare kulture ter duhovne in ezoterične šole sveta, seveda skrito pred očmi javnosti. Skope informacije, ki so prodrle v javnost v Egiptu, Indiji, Tibetu ali Evropi, so bile običajno na nejasni, abstraktni, teoretični ali teološki ravni, praktične metode pa so pred javnostjo skrivali.

Alkimisti so svoje raziskave seksualnosti in spolne magije skrili pod pretvezo, da se ukvarjajo s kemičnimi in metalurškimi raziskavami, s pretvarjanjem navadnih kovin v zlato, kar je pozneje tlakovalo pot pravi kemiji. A iskanje »kamna modrosti« je bilo vse kaj drugega kot je bilo videti. Njihov pravi cilj je bil s spolnim ognjem okrepiti duhovno moč, se dokopati do najvišjih modrosti ter si celo zagotoviti nesmrtnost.

V Indiji in na Kitajskem so tantriki in taoisti že pred tisočletji razvili dodelan seksološko-antropološki sistem. S preobrazbo surove, telesne energije so pospeševali svoj razvoj, razvijali sončna telesa in se dvigovali na višje ravni zavesti. Taoisti so trdili, da s pravilno uporabo spolne energije lahko zgradimo neprebojno telesno obrambo. Za tako okrepljeno telo noben napor ni pretežak. Duhovna moč zagotavlja trdno zdravje, življenje globokega in polnega diha, radost bivanja in veselje ustvarjanja. Svoje znanje so strogo čuvali in zaupali le posvečenemu krogu in cesarskemu dvoru. V zadnjem času pa se to neprecenljivo znanje počasi in sramežljivo odkriva javnosti.

Tudi med starimi učenjaki v Evropi jih je bilo veliko posvečenih v skrivnost spolne energije. Eden najvidnejših je bil Theophrastus Paracelsus, znameniti zdravnik in izvrsten alkimist iz 16. stoletja, ki je imel izjemno medicinsko znanje. V zvezi s transformacijo spolne energije je zapisal:

»Vsi organi človeškega sistema, njihove moči in dejavnosti enako prispevajo k nastanku semenske tekočine … Semenska tekočina je esenca človeškega telesa, v kateri so zastopani vsi telesni organi v popolni obliki … V semenski substanci ni le bistvo življenjske sile, temveč tudi izvor ustvarjalnosti«.

Nadalje je trdil, da stik moškega s privlačno žensko spodbudi proizvodnjo zelo kakovostne bio-fizične energije, ki jo lahko tudi izločimo iz semenske tekočine. To ločevanje naj bi se dogajalo s pomočjo nekakšne »prebave« in notranje vročine, ki v moškem nastane zaradi bližine ženske, ob misli nanjo ali ob stiku z njo, podobno kot zagori kos lesa, če ga izpostavimo zgoščenim sončnim žarkom. Podobnega mnenja so bili tudi taoisti; govorili so sproščanju energije semena z učinkovanjem »notranje vročine« ali »kuhanjem semenske tekočine, da bi dobili paro«. Veščino sproščanja te izjemne vitalnosti pa pridobi le tisti, ki obvlada zadrževanje semena pri spolnem odnosu. Prelivanje semena – zanje najplemenitejše substance v telesu – je za taoista zločin. V spolnem odnosu predelana, transformirana substanca je pomlajujoča, eliksir življenja.

Ko govorimo o transformaciji spolne energije, se ne moremo izogniti kundalini, energijski ali spolni kači, ki počiva na dnu hrbtenice. Vse duhovne tradicije so si edine, da ta prebujena spolna moč transformira zavest. Ko se dvigne po treh hrbteničnih kanalih, idi, pingali in sušumni, navzgor do višjih čaker v možgane, povzroči izjemno doživetje, iluminacijo ali razsvetlitev, vrnitev v absolut. Spodbudi odpiranje zavesti višjemu duhovnemu kraljestvu in omogoči doseganje najvišjega duhovnega cilja – samospoznanje.

Zanimivo je, da kundalini le redki povezujejo s spolno energijo, čeprav je jasno, da v človeškem telesu ni druge energije, ki bi imela takšno moč. Naj gre za usmerjanje spolne energije z jogijskimi vajami ali za uporabo spolnega akta za dosego duhovnih ciljev, v obeh primerih gre za isto dejanje: izkoriščanje moči spolnega ognja.

Moško seme, v alkimiji imenovano »ens seminis«, ni le fizična substanca. V njem se nahaja ogenj življenja, ki je izraz naše resnične narave. To je ogenj naše »oljne svetilke«. Če seme prelivamo, potrošimo olje in ogenj ugasne. Prelitje semena pa so alkimisti imenovali »prelitje Hermesove kupe«. Da bi se vrnili v Raj, je treba ogenj in s tem olje v svetilki nenehno ohranjati in vzdrževati. Srednjeveški alkimisti so v semenu videli »vitriol«. Ta beseda je kratica (Visita Ineriora Terrae, Rectifando Invenies Occultum Lapiderm), ki pomeni »obiščite notranji svet, kjer boste s spremembo sebe našli okultni kamen, kamen modrosti.

Od kod človeštvu ogenj? Grške legende pravijo, da mu ga je prinesel Prometej, ki v krščanstvu ustreza prinašalcu luči – Luciferju. Po grški bajki je bil Prometej tisti, ki je ljudi učil brati, pisati in obdelovati zemljo, ker pa niso častili Boga (Zevsa), jim je ta vzel ogenj. Prometej jim ga je prinesel nazaj, za kazen pa ga je Hefajst priklenil na pečine Kavkaza, kjer mu je orel vsak dan kljuval jetra. Ljudem pa je namenil nič manj neprijetno kazen. K Prometejevemu bratu Epimeteju je poslal mično Pandoro s posebno skrinjico, ki je nikakor ne bi smela odpreti. Toda ta je prepoved prekršila in iz skrinjice so zletele bolezni, bolečine, siromaštvo in strasti in se razpršile po vsem svetu. Zdaj že znamo izluščiti pravi pomen te zgodbe. Odpiranje Pandorine skrinjice ima enak pomen kot trganje prepovedanega sadu. Spolni ogenj so ljudje zlorabili, zato so priklicali nadse bolezni, siromaštvo in strasti.

Ohranjati seme je za moškega pogoj za okrepitev kundalini in eden prvih konkretnih uspehov pri nadzoru svojega telesa in vitalnih moči. Priznani kabalist in pesnik Carlos Suares celo meni, da je razvoj resničnega jaza v posamezniku identičen razvoju volje za zadrževanje semena. »Moški se mora boriti proti centrifugalnemu spolnemu gibanju, ki ga hoče zavesti v brezno ženske in ga premagati. Ženska je za moškega, ki nenehno izgublja seme v njej, brezno brez dna. Od te njegove žrtve pa ima le malo koristi, saj običajno ne obvlada jogijskih veščin, da bi seme vsrkala.«

Kot vsako je tudi spolno moč možno izkoristiti v slabe namene. To počno sivi in črni magi, sivi in črni tantriki. Seveda morajo računati s karmičnimi posledicami. Takšno delovanje beli magi, beli tantriki in gnostiki popolnoma zavračajo.

Transformacija spolnega ognja je postopek za krepitev duhovnih moči. Duhovno močan človek se lahko dvigne nad nemoč in bedo običajnega življenja in postane duhovni mojster, ki obvladuje zakone vesolja. Z delovanjem na subtilnih ravneh lahko povratno vpliva na fizično stvarnost, to pa je način za izvajanje čudežev. Neoporečno zdravje, sposobnost zdravljenja, velika modrost in nenavadne duhovne sposobnosti – jasnovidnost, jasnoslišnost, jasnovednost, jasnočutnost, teleportacija, telekineza, telepatija, levitacija, nevidnost in podobno so odlike mojstrov z veliko duhovno močjo. Ko očistijo svojo karmo, postanejo gospodarji svoje usode in se pogosto odločijo služiti človeštvu.