misicnjak$.jpg

Kako premagati strah, je eno ključnih vprašanj človeštva. Demontaža istih miselnih vzvodov, ki tičijo v ozadju strahu, namreč omogoči dosego ciljev, ki se danes zdijo nerešljivi: odprava zla, sovraštva in nasilja, pomanjkanja ter stisk in vojn, skratka vsega, kar človeštvu omogoča napredek in trajni razvoj. S tem bi bil dosežen nesluten premik v razvoju človeštva, ki bi omogočil tej civilizaciji ustvariti epoho miru in sožitja, o kateri so pisali preroki, ko so govorili o tretjem tisočletju.

A ne le to. Posledice odprave strahu so bolj številne in pomembne, kot ste si kdaj upali predstavljati. Med drugim pripeljejo do cilja, za katerega so si prizadevali številni veliki duhovi – nesmrtnost. Prav ste prebrali. Ko ugotovite, da je strah pred smrtjo le utvara, smrt pa le bežen dogodek v razvoju duše, potem vam postane jasno, da vam življenje ni nikoli zares vzeto. Mi vsi smo namreč večno življenje, energija, ki je neuničljiva. Smisel utvare o smrti je v tem, da tako lahko spoznamo svojo nesmrtnost. Kako bi to lahko sicer spoznali, ko pa kaj drugega kot nesmrtnost sploh ne bi obstajalo?

Kar obljubljajo zgornje vrstice, se zdi neverjeten podvig. Marsikdo bi rekel, da gre za prodajanje megle. A, kot boste lahko videli v nadaljevanju, JE izvedljiv. Seveda pa ne gre za preprosto dejanje temveč za dolgotrajnejši miselni proces, ki se prične s preprostim spoznanjem, da vsa sedanja miselna stavba civilizacije temelji na prepričanjih. Ta pa še zdaleč niso trdna, konsistentna in »dokazljiva«, temveč se, če jih izpostavimo ustreznejši »kozmični logiki«, sesujejo v prah, saj se izkažejo nelogična. Ko boste spoznali, kako dobre učinke vam prinese sprememba miselnosti, se bo v vas pojavilo radostno navdušenje in optimizem. Toda to ne bo dovolj; treba se je opremiti tudi z veliko mero potrpežljivosti, saj ogromne miselne navlake naše civilizacije, ki napredek preprečuje, ni mogoče pospraviti brez truda in čez noč.

 

Dvig zavesti 

Obravnavani podvig, brez dvoma najpomembnejši od vseh, ki ste se jih doslej lotili, omogoči občuten dvig zavesti. Človek brez strahu je bistveno bolj duhovno zrel, sposoben je dojeti bistveno več in je usposobljen za mnogo višjo kakovost življenja kot človek z današnjimi omejitvami. A tako kot ni mogoče na podiplomski študij preskočiti iz osnovne šole, tako tudi potreben skok zavesti ne more biti uresničen brez postopne duhovne rasti skozi vmesne faze napredovanja. Pomembno pa je vedeti, da ta proces lahko izvede vsak, ki ima dovolj močno željo, dovolj volje in potrpežljivosti, da ne bo obupal ob vsaki večji miselni oviri, ki bi se postavila na pot.

Vse zapisano pa nikakor ne pomeni, da so sedanje zavedanje, spoznanja, obstoječi sistemi prepričanj in sedanji svetovni nazor nekaj nesmiselnega, nepotrebnega in škodljivega. To bi bilo podobno, kot da bi rekli, da je izum parnega stroja nesmiseln, ko spoznamo električni motor ali motor z notranjim izgorevanjem. Gre za evolucijo zavesti. Zdaj je pač čas – za marsikoga tudi še ne – da napravi korak naprej tudi v zavedanju, saj nam vsem postaja vse bolj jasno, da sedanje civilizacijske rešitve, ki seveda temeljijo na »miselnem ozadju«, ne ustrezajo več. Brez spremembe tega ozadja je izboljšanje razmer nerealno pričakovati.

Ko se boste prebijali skozi spodnje gradivo, boste morda ob marsikateri izjavi zmajali z glavo češ – kakšne bedarije! A nič hudega. Če bi bilo tako enostavno sprejeti bistveno drugačna stališča od uveljavljenih, bi bil podvig, ki se ga lotevamo, že davno uresničen. Zato ne bo nič narobe, če se boste ob kaki trditvi zmrdovali in jo zavračali. Pomembno je, da dopustite možnost, da je v zapisanem kaj resnice, poskušate razumeti izjave ter iz njih stkati novo predstavo. Če je ta predstava v skladu z resnico ali ne, naj vas nič ne skrbi.  Ali je resnična ali ne boste začutili v sebi, saj resnica nikoli ne ostane nesprejeta, ko se naposled izkaže. Pa čeprav je za to včasih potrebno precej časa.

 

Napotki in pomisleki 

Sam sem pred leti prebral kup knjig s tovrstno problematiko, ki so mi bile popolnoma razumljive; informacije v njih sem na razumskem nivoju tudi popolnoma sprejel. Toda moralo je preteči nekaj let, preden sem trditve po ponovnem branju lahko dojel v celoti in pričel v skladu z njimi živeti in tolmačiti svojo stvarnost. V trenutku spoznanja, da je novo dojemanje stvarnosti zaživelo v meni, se mi je zazdelo, kot bi mi nekdo odgrnil zaveso izpred nosu. Ista stvarnost, a popolnoma drugačno razumevanje!

Preden se zakopljete v besedila, razčistimo še pomislek, ki se bo zagotovo pojavil v marsikom od vas. Ponujena vam je nesmrtnost, rešitev iz vseh stisk, darovi, o katerih doslej niste upali niti sanjati. A za kakšno ceno? Boste morali, kot Faust, zato prodati svojo dušo?

Ta dvom je seveda na mestu. Če se je pojavil, pomeni, da je vaš duh bister. A tokrat ste lahko brez strahu. Ničesar vam ne bo treba žrtvovati, kar bi za vas predstavljalo kako vrednost. Le kup prepričanj in predstav, za katere se boste odločili, da ne ustrezajo več vašemu nivoju zavesti. Kot bi kup gnilih hrušk zamenjali za diamante! Ne verjamete? Potem pa se vprašajte, kakšno škodo boste utrpeli, če ugotovite, da pravzaprav nikoli niste bili umrljivi – to ste si le domišljali.

Pa bo kdo hitro pripomnil: Kaj pa če si ne želim nesmrtnosti! Živeti v tako zasvinjanem svetu, na planetu, ki je vse bolj neprijazen, z mukami in v pomanjkanju – še eno življenje mi je popolnoma dovolj! A takšna je vaša predstava zdaj, ko še ne poznate resnice. Vaše predstave se bodo bistveno spremenile. VEDNO ste bili nesmrtni, le da se tega v fizičnem telesu niste zavedali. Vaš življenjski prostor je celotno vesolje, v njam lahko obiskujete tiste svetove, ki si jih izberete. Tudi sedaj, v sanjah. A na Zemlji se je možno najhitreje kaj naučiti.

Dovolj o zadržkih. Kaj drugega kot nekaj časa ne morete izgubiti. Pridobite pa lahko ogromno. Veliko potrpežljivosti in bistrega duha vam želim!

 

Besedila izbirate iz menija sekcije Premagati strah na levi.

 

Morda je najugodneje, da si daljša besedila izpišete na papir in v miru preberete (uporabite ikonicov desnem zgornjem vogalu za formatiranje in zatem ponovno za izpis na tiskalnik).