Presenetljivo je, kako malo vemo o spolnosti in z njo povezanih pojavih. Toda resnica je, da z ničemer ne moremo bolj oplemenititi svojega življenja kot s tem, da se naučimo s svojo vitalno silo, s spolno energijo, ravnati tako, da deluje v naš prid. Tematiko sem obširno obdelal v knjigi Spregledano poslanstvo spolnosti.

Spolni ogenj lahko zavestno uporabimo tako, da prinaša osupljive učinke. Z običajnim seksom pa energijo le izgubljamo. Ne zavedamo se, kako veliko bogastvo, vsebovano v semenu in spolni energiji, imamo v sebi, pa tudi ne, čemu je namenjeno. Zato ravnamo z njima neodgovorno, namesto da bi ju uporabili za lastno plemenitenje. Znanje o pravi spolnosti, ki je vir največje moči človeka, je dragoceno, zato so ga skozi vso zgodovino dobro skrivali.

Le malokomu je poznano, da je v Svetem pismu omenjeni izvirni greh, ki je Adama in Evo pregnal iz raja, spolna napaka: spolni odnos, namenjen doseganju telesno-duhovnega blagostanja in napredka, je postal zgolj dejanje za tešitev spolne sle in razplod po živalskem vzoru. Takšna spolna praksa, ki popolnoma zapostavlja duhovno plat, se nam zdi popolnoma normalna, ker smo pozabili, kakšno je resnično poslanstvo spolnosti.

Vsa stara ljudstva so vedela, da je spolnost v prvi vrsti namenjena krepitvi zdravja, vitalnosti, ustvarjalnosti, dolgoživosti in ustvarjanju duhovne moči. V spolni akt vstopamo s telesom in dušo. Če je prisotno le telo, duša trpi. Ko se skozi telesni stik vzpostavi spoj duš ljubečega para, ljubimca v kozmični ekstazi spoznavata svojo božansko naravo. Takšna napredna spolnost* je praznik življenja, način za doživljanje sebe kot celostno bitje.

Nekateri menijo, da Bog ne obstaja. Pravijo, da je z njim nemogoče vzpostaviti stik. A se močno motijo. Skriva se v nas samih, do njega pa pridemo z napredno spolnostjo.

Napredna spolnost nas spreminja na najbolj intimni človeški ravni. Povzročila bo preporod človeka in družbe. V ognju notranjih sprememb se bo rodil nov človek.

Kako do napredne spolnosti?

Tisočletja neustrezne prakse so napravila svoje. Dandanes si težko predstavljamo, da bi spolnost postala nekaj mnogo bolj izpolnjujočega, veličastnega, sredstvo za našo duhovno rast. Prehod k napredni spolnosti ni tako preprosta naloga, kot se zdi na prvi pogled in se odvija v več korakih. Primarno je razumeti, kje se je zgodil odmik od izvirne človeške spolnosti in kakšne so njegove posledice.

Za izvajanje napredne spolnosti, ki ni le telesno temveč tudi duhovno dogajanje, je potrebno preseči ozko, materialistično gledanje na sebe in stvarnost in se podati v svet notranjega občutenja in izkustev. Marsikdo mora korigirati predstavo o sebi in priti do zavedanja, da je duhovno bitje z osupljivimi potenciali, ki čakajo, da jih znova obudimo. Smo mnogo več kot le fizično telo, ki ga vodi razum; naše resnično bistvo je zavestna entiteta, božanska iskra, v krščanstvu imenovana duša, ki pa ji je usmeritev k razumu skoraj v celoti odvzela svobodo. Razum, ki je popolnoma pod vplivom ega, nas usmerja le k sebičnim ciljem. Prepoznava notranjega konflikta med dušo in egom je pogoj za preseganje notranjih nasprotij in temelj vsakega duhovnega napredka.

Z ustrezno razširjenim duhovnim obzorjem je do napredne spolnosti le še korak. Z nekaj vaje je možno doseči zavestno obvladovanje spolne energije in semena, kar nam omogoči, da svoje vitalne energije ne razlivamo več temveč jo usmerjamo v plemenitenje sebe. Kdor ne obvladuje lastne energije, ne obvladuje ničesar.

Napredna spolnost je resnično najmočnejše orodje človeka, ker usmerja v njegov napredek njegovo vitalno energijo – spolno silo. Napredna spolnost je iziv za vsakogar, ki od življenja pričakuje več, veliko več.

 

Vsebina delavnice

V prvem delu se bomo lotili naslednjih vprašanj:
1. Kaj je s sedanjim seksom narobe in kako to vpliva na naša življenja? Posledice za posameznika in družbo.
2. Zgodovinski pogled na človeški razvoj in spolno prakso.
3. Ozadje svetopisemske zgodbe o izvirnem grehu in posledice odklona od naravne spolnosti.
4. Pomen in poslanstvo lažnega jaza – ega.
5. Dobrobiti »napredne« spolnosti.
6. Naravno poslanstvo moškega in ženske.
Zazrli se bomo vase in se vprašali, ali naši odnosi dosegajo potrebno globino in ali sedanja spolna praksa ustreza našim pričakovanjem.

V drugem delu bomo spolnost odkrivali v bolj praktični luči.

1. Kako utrditi svojo duhovno naravo in oživiti duhovne potenciale.
2. Kako učvrstiti vez s partnerjem in stopiti z njim v duhovni stik? Kako obuditi skrhan partnerski odnos?
3. Kako obvladati spolno energijo in nadzorovati ogenj?
4. Praktične smernice za izvajanje naprednega spolnega akta
5. Obravnava problemov in vprašanj v zvezi z partnerskimi odnosi ter z napredno spolnostjo.