opiceKaj imata skupnega gospodarska kriza in zgodba o opicah? Nič. Pa vendar je v zgodbi o opicah možno razumeti mehanizem gospodarske krize, ki smo ji priča.

Zgodba je naslednja.

Bilo je nekoč, ko je nekje v neko vas prišel neznanec. Vedel je, da tam živi na tisoče opic. Vaščanom je tako ponudil 10 dolarjev za vsako opico, ki jo bodo zanj ulovili. Vaščani so z navdušnjem sprejeli neznančevo ponudbo in se nemudoma odpravili na lov.

Mož je nato od njih odkupil na stotine opic, ki so jih ti uplenili in ko se je število opic naokoli zmanjšalo, so jih vaščani prenehali loviti. Neznanec je zato dvignil svojo ponudbo in vaščanom ponudil 20 dolarjev za vsako opico.

Vaščani so se brez oklevanja ponovno podali na lov. Število opic je še bolj upadlo in ljudje so se spet vrnili h kmetovanju. Mož je zato ponudbo povečal na 25 dolarjev in sčasoma je opic ostalo tako malo, da je bilo skoraj nemogoče najti še kakšno.

Mož je potem objavil novo ponudbo. Za vsako opico je vaščanom ponudil 50 dolarjev.
Hkrati je moral zaradi posla odpotovati in za odkup opic je pooblastil svojega pomočnika.

Ker šefa ni bilo, je pomočnik vaščanom dal ponudbo: “Poglejte vse te opice v kletkah, ki jih je zbral moj šef. Prodam vam jih za 35 dolarjev in ko se šef vrne v vas, mu jih prodajte za 50 dolarjev za vsako”.  

Vaščani so se res organizirali. Zbrali so vse svoje prihranke in odkupili vse opice.

Nikoli več niso videli ne moža, niti njegovega pomočnika, ostalo je le vse polno opic. (teh in onih)

Sedaj boste morda lažje razumeli zgodbe o delnicah, hipotekah in bankah, ki jih je zadnja leta vse polno; morda vam bo tudi lažje razumeti zgodbe o vzrokih svetovne finančne krize, prepričan pa sem, da vam bo jasno, da gre za zgodbo o opicah.