(Tomaž:) Servus, stari. Spet se nekaj časa nisva videla. Se mi je že kar tožilo po tebi.

(starec:) Pozdravljen, mladi mož. Tudi jaz sem pogrešal pogovor s tabo. O čem bova danes kramljala?

Hotel sem ti povedati, da se načrt gospodarjev planeta uresničuje. Saj veš – ena planetarna država, ena vlada, ena vojska, ena plačilna kartica…

Očitno mi hočeš povedati, da se je na enem od ciljev nekaj premaknilo.

Tako je. V EU smo te dni proslavili uveljavitev sistema SEPA – prve storitve projekta enotnega območja plačil v evrih. Gre za prvi korak k bolj učinkovitemu plačilnemu prometu v državah tega območja. Uveljavlja se v državah v območju evra, 12 ostalih državah EU ter v Islandiji, na Norveškem, v Liechtensteinu, Švici in devetih območjih pod upravo držav EU.

Lahko nekoliko natančneje pojasniš?

SEPA (Single Euro Payments Area) je okolje, v katerem lahko posamezniki, gospodarske družbe in drugi uporabniki plačilnih storitev v bankah pošiljajo in prejemajo plačila v evrih ne glede na to, ali se takšno plačilo izvaja znotraj posamezne države območja SEPA ali med državami tega območja. SEPA je po besedah našega financministra Bajuka izrednega pomena za evropski prostor. “Gre za enega največjih projektov plačilnega prometa v Evropi in v svetu,” je rekel.

Torej bodo vsa evrska plačila v evroobmočju z uvedbo SEPA obravnavana kot domača plačila?

Tako je. Največje koristi bo povprečnemu evropskemu potrošniku zagotovo prineslo poenotenje kartičnega poslovanja. Imetniki kartic bodo lahko z eno kartico plačevali na celotnem evroobmočju, pod enakimi pogoji kot doma. Potrošnikom bo omogočeno tudi poenoteno negotovinsko plačevanje, in sicer z enega samega računa in pod enakimi pogoji.

Bodo ob tem ostale kartice odpadle?

Od posamezne kartične sheme bo odvisno, ali bo postala SEPA skladna, pričakuje pa se, da bo konkurenca izničila SEPA neskladne kartice, saj bo vsak potrošnik želel imeti kartico, s katero bo lahko v drugih državah evroobmočja plačeval in dvigoval gotovino pod enakimi pogoji kot to počne doma. Povečana bo tudi varnost kartic, saj bodo morale biti vse SEPA kartice izdelane v EMV standardu, katerega bistvo je v uporabi čip tehnologije v kombinaciji s PIN-om, ki zagotavlja varnejše negotovinsko plačevanje v primerjavi s plačilnimi karticami z magnetnim zapisom.

Na prvo žogo je to vsekakor napredek. Poenostavitev plačil je gotovo nekaj dobrega. Po drugi strani pa se odpira možnost zlorabe s strani Velikega Brata, ki bo tako imel mnogo lažje delo. Ena sama kartica, ki jo nadzoruješ, je nekaj drugega kot sveženj kartic, nad katerimi nimajo pregleda.

Šur. Mene to najbolj skrbi. Gre za poenostavljen in popoln nadzor nad tvojim denarjem. Če pomisliš, da se v EU človekove svoboščine počasi tajajo in da vse smrdi po tem, da se bomo počasi znašli v fašistični državi, bo ena sama kartica kot plačilno sredstvo v hipu lahko postala sredstvo discipliniranja. Če nisi “priden”, ti oblasti blokirajo kartico, pa lahko crkneš ob polnem bančnem računu. Pritožiš pa se lahko na tramvaj komando. Že zdaj uvajamo sistem, da ti davke odvedejo kar avtomatsko. Zanima me, kdo toliko zaupa svoji vladi oziroma politiki, da bi se dobro počutil, če bi upravljala z njegovim denarjem. Manjka samo še to, da ukinejo fizični denar – kovance in bankovce kot plačilno sredstvo, pa si na kahli.

Tvoji pomisleki so ob pogojih, ki jih navajaš, na mestu. Pa res misliš, da se Evropska unija pomika v smeri fašizma?

Močno se bojim, da je tako. Zadnjič sem gledal nek film na internetu, ki prikazuje, kaj se dogaja v zakulisju evropske administracije in politike. Ti postane kar slabo. Ali veš kako se sprejemajo zakoni, ki med drugim določajo bistvene svoboščine ljudi? V nekaj sekundah. Ali misliš, da administracija EU komu odgovarja? Ustava na 500 straneh je farsa, da se lahko za njo skrije politika, ki nima nič skupnega z interesi državljanov. V bistvu se uresničuje načrt, ki ga je imel v mislih Hitler, a njegov načrt naj bi cilj dosegel s silo, tale pa bo realiziran prostovoljno, s prevaro. Hrvatje naj dobro premislijo, preden se bodo odrekli vseh pravic, tako kot mi, in stopili v osje gnezdo.

Tole pa ni bilo nič kaj prijetno slišati.

Seveda ne. A teh informacij ne boš našel v javnih občilih. Zato ljudje o tem tako malo vemo. A to se bo spremenilo.

Sicer pa – če se vrneva h kartici – zdajle lahko opazuješ, kako se uresničuje naslednja faza načrta gospodarjev planeta: ameriški finančni sistem se sesuva. Da bo enotna plačilna kartica na primeren, prepričljiv način vpeljana na celem planetu, je treba uničiti ameriški trg akcij. Ta trg vpliva na vse druge trge, ki jih bo nato nadomestila gospodarska komisija Novega svetovnega reda. Kdaj se bo ta trg zlomil, je le še vprašanje časa. Ko se bo to zgodilo, bo vse trge posesalo v novo ustvarjeni vakuum – v klešče avtoritete enotne plačilne kartice, ki bo temelj novega, dodelanega in centraliziranega svetovnega plačilnega sistema.

Hm, včasih sem kar vesel ob dejstvu, da sem že star in mi bo z marsikaterim prihodnjim “prijetnim dogodkom” prizanešeno.

No vidiš. Tudi starost ima svoje prednosti!