led

Preboji do pravičnosti pri energetskih virih
Z Jeane Manning se je pogovarjal Chester Ptasinski

Jeane Manning je nagrajena kanadska avtorica. Leta 1981 je izvedela za mrežo izumiteljev, inženirjev in znanstvenikov, ki raziskujejo nekonvencionalne energetske generatorje s ciljem dati človeštvu obilje čiste energije. Od leta 1986 zelo veliko potuje – intervjuva ključne ljudi na področju energije in se udeležuje energetskih konferenc o prebojnih energetskih sistemih, ki bi lahko nadomestili nafto in fizijske jedrske reaktorje.
Knjige Manningove so izšle v šestih jezikih. Najnovejša, v soavtorstvu z industrijskim znanstvenikom Joelom Garbonom, je prejela srebrno medaljo na mednarodnem tekmovanju neodvisnih založnikov za najpomembnejšo knjigo leta 2009. Njen naslov je
Prebojna moč: Kako lahko kvantni preskok izumov nove energije preobrazi naš svet (Breakthrough Power: How Quantum-Leap New Energy Inventions Can Transform Our World). Jeanne Manning je intervjuval Chester Ptasinski.

Podnaslov vaše nove knjige pokriva široko področje. Kaj želite povedati s stavkom: “Kako lahko kvantni preskok izumov nove energije preobrazi naš svet?
Jeane Manning: To se nanaša na implikacije prebojnih izumov pretvarjanja energije – pri ljudeh, ekosistemih in gospodarstvu. Radikalne spremembe postajajo možne. Podnaslov se torej nanaša tako na družbene, gospodarske, kulturne in finančne kot tudi na okoljske preobrazbe.
Preobrazba v tem kontekstu pomeni demokratizacijo ustvarjalnega znanstvenega raziskovanja. Danes obstaja na Zemlji energetski “apartheid”. “Tisti, ki imajo”, lahko brez nadaljnjega električno oskrbijo elektroniko, naprave, domove, rastlinjake in delovna mesta ter kupijo gorivo za prevoz, medtem ko “tisti, ki nimajo”, nimajo dostopa do goriv in zanesljive elektrike ali pa si jih ne morejo privoščiti.
Vendar pa je to neenakost mogoče odpraviti z obratom h korenito drugačnim virom energije. Eksperimentalne naprave kažejo, da je z izkoriščanjem energije ozadja (background energy) ali drugih virov ob majhnem strošku možno obilje čiste energije. Te možnosti odpirajo vrata novim energetskim sistemom, ki so lahko dejansko dostopni vsem.
Poleg tega je mogoče porajajočo znanost, ki je temelj nove energije in novih propulzivnih tehnologij, uporabiti tudi na področjih od arhitekture do zdravja. Razumevanje energij ozadja v vesolju nas bo odprlo neizmernim višinam znanja.

S. I.: Vaša knjiga se začne s prizemljenim tukaj in zdaj; torej, napraviva isto. Kaj pomeni “nova energija” ?
J. M.: Kadar moj soavtor in najini kolegi izraz uporabljajo za opis izuma ali področja raziskave, to pomeni velik skok naprej v novo razumevanje, kako izrabiti čisti vir energije – običajno vir, ki je bil pred tem nepoznan.
Novo energijo je podporna skupina Gibanje za novo energijo (New Energy Movement) opredelila kot kategorijo inovativnih in super učinkovitih, cenenih, čistih, decentraliziranih energetskih sistemov, ki vključujejo različne nove izume, ki predstavljajo kvantne preskoke. Imajo potencial, da nadomestijo današnje onesnaževalne energetske tehnologije in očistijo Zemljo. Novi energetski sistemi so praktični in jih je mogoče razviti z razmeroma majhnimi raziskovalnimi in razvojnimi proračuni, toda običajno jih znanstveniki glavne struje in njihovi sledilci v medijih ne priznajo.
Nova energija se ne nanaša na dodatne izboljšave že obstoječih tehnologij. Ne govorimo o sončni energiji, vetrnih turbinah ali geotermalni energiji (čeprav spodbujamo njihovo uporabo). Prav tako ne govorimo o standardnih tehnologijah industrije vodikovih gorivnih celic. Standardne energetske alternative so drage, delujejo v presledkih ali pa so okorne v primerjavi z možnimi novimi energetskimi rešitvami zunaj omejitev oblikovanih okvirov.
Gibanje za novo energijo ni v navezi z industrijskimi oglasi, ki prikazujejo širitev industrije jedrske cepitve (fizije) kot čisto in novo energijo. To je nepoštena propaganda in dejstvo, da se fizijo prodaja kot čisto energetsko tehnologijo, me razburi. Ta industrija ni rešila problema odlaganja radioaktivnih odpadkov. Izgradnja jedrskih elektrarn je draga in vključuje uporabo tehnologije 19. stoletja – porablja gorivo za ustvarjanje pare, ki poganja turbine. To ni novo.
Medtem imamo priložnost iti v smeri brez goriva. Obstajajo močni dokazi za vrsto čistih lokalnih pristopov, ki izhajajo iz prvotnega razmišljanja in eksperimentiranja z delujočimi prototipi. Najboljši pristopi delujejo v harmoniji z naravo. Na žalost veliko raziskav vene v finančno podhranjenih laboratorijih.

S. I.: Lahko navedete nekaj primerov?
J. M.: Da bo stvar razumljiva, bom omenila samo nekatere od številnih vrst inovacij, o katerih pišemo. Med njimi so:

  • energetski pretvorniki, ki za ustvarjanje elektrike inovativno upravljajo z magnetnimi polji
  • kristalni pretvorniki, ki pretvarjajo energijo naravnega sevanja v električno energijo brez uporabe gibljivih delov ali baterij
  • izumi, kjer voda služi kot gorivo, pri čemer vodne molekule resonirajo, vodik pa je izjemno učinkovito sproščen – do točke, ko je stvar lahko uporabna za zagotavljanje energije
  • nova dognanja pri hladni fuziji, zdaj znana kot nizkoenergijske jedrske reakcije
    naprave v trdnem stanju (brez gibljivih delov), v katerih elektronski tokokrogi in materiali so-nihajo s kozmično energijo ozadja
  • zvočno zlitje – uporaba zvočnih frekvenc za ustvarjanje drobnih mehurčkov, ki implodirajo in sprostijo presežek energije.
  • tehnologije vrtinčenja – delovanje skladno z naravnimi gibanji, namesto proti njim.

S. I.: Ali ni bila hladna fuzija ovržena kot ničvredna znanost?
J. M.: Kategorija namiznih poskusov, ki so bili pred 20 leti označeni kot “hladna fuzija”, je lahko tudi nekaj drugega kot standardna fuzija atomskih jeder – vendar pa ne ničvredna znanost.
Kakorkoli so že poimenovani, ti poskusi so bili reproducirani na mednarodni ravni, kar je znanstveni uspeh. Toda kampanja dezinformacij zoper to področje je bila še uspešnejša. Torej, da, fiziki uveljavljenih institucij vroče fuzije to zavračajo, računajo pa na milijone dolarjev, ki jih skupaj dobijo za delo na svojih dragih pospeševalnikih delcev. Toda njihova zavrnitev je površna, ker pričakujejo, da fuzija v kovinski mreži (paladij) deluje enako kot fuzija v vroči plazmi in da sprosti radioaktivne delce, kot se to dogaja v njihovih pospeševalnikih.
Drugod vztrajni znanstveniki še vedno nadaljujejo raziskave na področju hladne fuzije. Japonska, Izrael in Italija imajo najbolj napredne programe in Rusija, Kitajska, Francija, Južna Koreja ter Indija investirajo tudi v hladno fuzijo. Njihovi uspehi vključujejo dejansko proizvodnjo odvečne energije, v nasprotju z velikanskimi pospeševalniki delcev. To je precejšnje nasprotje.
Mimogrede, v nekaterih od teh poskusov se dogaja transmutacija elementov. To bi morda lahko uporabili za čiščenje radioaktivnih odpadkov. Ne vemo, kako bi bila stvar stroškovno učinkovita, ker nobeden od znanstvenikov, ki raziskujejo nove energije, ni mogel dobiti finančnih sredstev za nadaljnje raziskovanje. Dodeljena sredstva so namesto tega poverjena vlaganju odpadkov v steklo ali kakšni drugi uveljavljeni metodi.

S. I.: Omenili ste širok spekter raziskav in v knjigi Prebojna moč (Breakthrough Power) imenujete še veliko več tipov raziskav. Ali imajo različni izumi kaj skupnega?
J. M.: So deli vznemirljivega ustvarjalnega polja, za katerega je prišel čas. Osnova številnih izumov je nastajajoča znanost, ki je evolucijska v nasprotju z materialistično, omejujočo znanostjo. Vidimo jo kot znanost višjega uma. Veliko novih pristopov vključuje preučevanje tega, kako vesolje v resnici deluje. Primer je delo Nassima Harameina, ki si ga je mogoče ogledati na strani www.TheResonanceProject.org, in ponovno odkritje konceptov preteklih mislecev, kot so dr. Walter Russell in John Worrell Keely *, ki je bil s svojo “fiziko skladnih vibracij” morda 200 let pred časom .
* [Opomba spraševalke: Helena Blavatska razpravlja o okultnem pomenu Keelyjevega dela v svoji knjigi iz leta 1888, Tajni nauk (The Secret Doctrine), 1 del].
Energetsko revolucijo bomo sčasoma videli kot del revolucije v zavesti. Stara paradigma temelji na tekmovanju in veri v pomanjkanje virov energije. Nova paradigma je osnovana na sodelovanju. Novi svetovni pogled bo moral temeljiti na opustitvi orožja – na končanju dobe fizičnega konflikta. To je lahko največja revolucija v človeški zavesti nasploh – od vojskovanja do skrbi za druge.

S. I.: Kako bi se to lahko zgodilo?
J. M.: Upam, da bo tako kot nova znanost razkriva neverjetno povezanost vsega življenja, to razumevanje temelj za novo zgodbo človeštva.
Že samo obilje energetskih virov je lahko učinkovito orodje za gradnjo višje civilizacije. To ni zdravilo za vse, vendar je orodje za vzvode in izravnavo, ki postaja dostopno ob pravem času.

S. I.: Višja civilizacija – na Zemlji?
J. M.: Ali to zveni preveč idealistično v času naraščanja nasilja? Razmislite o tem: naša doba se hitro spreminja in ko je nekaj v gibanju, imate možnost, da spremenite njegovo smer. Ne morete obrniti parkiranega avtomobila brez prisile, toda ko se giblje hitro, lahko že samo pravi obrat volana povsem spremeni destinacijo.

S. I.: Kvantna fizika govori o “energiji ničelne točke”. Je to osnova za energetsko revolucijo?
J. M.: Poskusi z energijo ničelne točke se včasih ukvarjajo s silo poimenovano kazimirjeva sila, ki stvari potisne skupaj na zelo nizki ravni – milijardinki metra. Toda majhni stroji nas verjetno ne bodo prepričali v podporo novi energetski revoluciji.
Pogled večine na energijo ničelne točke ta koncept običajno omeji na nekaj podobnega kot “vibracijsko energijo, ki jo molekule ohranijo celo pri temperaturi absolutne ničle”. To ni zelo navdihujoče – le rahlo spreminjajoče se gibanje atomov; ta opredelitev tudi ne zajema neznanega vira dodatne energije, ki se izliva v nekatere od poskusnih naprav. Morda je energija ničelne točke le eden od znakov nečesa večjega – prvobitnega in močnejšega polja osnovne fizične realnosti.

S. I.: Kaj bi bil v tem primeru boljši izraz kot energija ničelne točke?
J. M.: To vprašanje še ni rešeno. V knjigi Prebojna moč smo navedli seznam 30 izrazov izmed zmedenega nabora imen, ki jih raziskovalci uporabljajo za opis neizčrpne energije, ki prežema vso materijo.
Prvi izumitelj, na katerega sem naletela leta 1981, je poskušal razumeti, kaj nenehno obnavlja moč močnih trajnih magnetov, ki so opravljali delo v njegovih inovativnih generatorjih z magnetnim motorjem.
Naslonil se je na vzhodni pojem “prane” kot vira magnetne energije in svoje podjetje poimenoval Pranska tehnologija (Pran Technology). Torej so odločitve poimenovanja odvisne od splošnega pogleda raziskovalcev na svet – bodisi znotraj stare redukcionistične / mehanske paradigme ali znotraj nove paradigme, ki zajema holistična / vitalistična stališča.
Morda obstaja kontinuum subtilnih energij in bo raziskava nove energije osvetlila načine celostnega zdravljenja. Drugo ime, ki je bilo dano energiji ozadja, je orgon. Besedo je skoval pokojni dr. Wilhelm Reich. Del moje lastne poti je vključeval študij obrobne znanosti imenovane orgonomija. V 1980-ih mi je vztrajni raziskovalec tega pogleda na svet neizprosno telefoniral, da bi me poučil. Ko mi je rekel, da vsakodnevni izpusti jedrskih elektrarn slabijo življenjsko silo v ozračju, mi je moja reakcija v drobovju dala vedeti, da je to res.
Napovedujem, da bodo v prihodnosti znanstveniki usmerjeni v življenje potrdili resničnost takšne življenjske sile in da jo današnje radioaktivne tehnologije negativno prizadenejo. Morda pa imajo orgonomisti prav s svojim modelom gibanj te sile v atmosferi – mirujoče ali vitalizirane – in pri vprašanju, kako ta vpliva na vreme in podnebje.
Na začetku so me zanimali energetski izumi, za katere je bilo rečeno, da izkoriščajo orgon, toda kmalu sem ugotovila, da logične izpeljave študija tega področja daleč presegajo orgonski motor. Spletna stran aetherometry.com je vir za nekaj tega znanja.

S. I.: Ali okoljevarstveniki te nenavadne vrste izumov vidijo kot “trajnostne”?
J. M.: Na splošno je okoljevarstveno gibanje pokazalo malo zanimanja za resnično spremembo igre skozi prebojno energetsko tehnologijo. Morda je tako deloma zato, ker so ikone gibanja osredotočene na spodbujanje sončne in vetrne energije in za pridiganje evangelija o pomanjkanju energije.
Okoljevarstveniki opravljajo čudovito delo, ampak v nekaterih pogledih imajo omejeno vizijo, ki ne ukvarja s celotno sliko za ves svet. Verjamemo, da obstajajo boljši odgovori na globalne potrebe po energiji kot omejena paleta tistih, ki so običajno predstavljeni.
Naložbe denarja ali ugleda v standardne tehnologije, kot so biogoriva, so le eden od dejavnikov, ki okoljevarstvene voditelje drži stran od revolucionarnih pristopov. Drugi dejavniki vključujejo strah pred zasmehovanjem uveljavljenih znanstvenih ikon, strah pred spremembami ali strah, da bodo videti, kot da sprejemajo tehnologijo – kar nima nobenega smisla, toda ta strah in ta politična korektnost obstajata. Eden od uradnikov kanadskega ministrstva za okolje mi je povedal, da je “proti tehnološkim rešitvam”.
Kar zadeva trajnost, okoljska skupnost ne priznava, da gredo revolucionarni energetski preboji preko trajnosti vse do obnove. Hočem reči, da bi lahko namesto golega vzdrževanja današnjih scenarijev naše okolje očistili. Nekateri sistemi, kjer voda služi kot gorivo, imajo potencial, da očistijo onesnaženje v rekah, medtem ko proizvajajo električno energijo. Novi energetski sistemi goste energije bi prav tako lahko omogočili obsežno recikliranje. Trenutno recikliranje nekaterih kovin porabi preveč energije.
Ko se bo obilica energetskih virov v človeški družini delila, se bodo sprostile človeška domiselnost, energija in čas za projekte, kot je pogozdovanje Zemlje.

S. I.: Kateri sektor se najbolj zanima za energetske preboje – vojaški?
J. M.: Na žalost, da, vojaške dejavnosti so največji porabnik fosilnih goriv in vojaški sektor izkazuje močno zanimanje za zaplembo energetskih dognanj. Vojaškim interesom je bil omogočen prvi vpogled v patentne prijave povezane z revolucionarnimi energetskimi sistemi. Izumitelji pa po drugi plati pogosto prisegajo na patriotizem in pri opisovanju svojih izumov navajajo obrambne aplikacije.
Vendar vztrajamo, da je katerokoli novo energetsko odkritje za skupno dobro in ne za katerokoli institucijo. Dobra novica je, da je med raziskovalci nove energije prisoten rastoči duh medsebojne delitve – vztrajanje, da so znanost, tehnološke in druge oblike učenja in kulture, namenjene rabi vsakogar, kjerkoli na planetu živi.

S. I.: Kako bi ti prebojni izumi lahko preobrazili gospodarstvo?
J. M.: Visoki stroški goriv, naftnih vojn in staranje električnih omrežij so gospodarski izzivi, ki bi s prehodom na nove energetske sisteme izginili.
V zadnjih desetletjih so bili novo-energetski izumitelji opozorjeni, da bo “brezplačna energija uničila gospodarstvo”, ampak ljudje sedaj vidijo, da se nacionalna, državna in občinska gospodarstva majejo sama po sebi brez vsakršne pomoči “motečih” tehnologij.
Prebojni energetski sistemi bi za družbo resnično lahko bili šok, zato bi jih bilo treba uvesti s tempom in na način, ki zagotavljata, da smo vsi za to in da prosimo zanje. Zaradi velike inercije energetskih sistemov, ki so nam domači, se prehod tako ali tako ne bi zgodil čez noč.

S. I.: Vi in vaš soavtor, Joel Garbon, pravita, da se ljudje lahko vključijo in naredijo spremembo v energetskih izbirah družbe. Kako?
J. M.: Za začetek se lahko izobrazite in ste odprti za nove ideje. Sprašujte se o statusu quo in bodite pozorni na način, kako so oblikovane energetske teme v prevladujočih medijih. Zavedajte se, da bi močni interesi raje videli, da ostanete zmedeni, v strahu pred posmehom in apatični.
Po branju uvodne knjige, kot je Prebojna moč (Breakthrough Power), ali po lastnem raziskovanju, spregovorite s komerkoli lahko. Lahko pišete pisma urednikom ali pa se obrnete na politike. Pokažite, da si ljudje želijo več od tega, kar ponujajo energetski velikani. Povejte politikom, da morajo priznati resne preboje na področju energije, ne le dodatne izboljšave dobro znanih alternativ. Človeška družina se sooča s krizo in mora napredovati hitreje, kot bi omogočali ti počasni koraki.
Ljudje bodo bolj verjetno kaj spremenili, če jih bo zajela vnema, ker so raziskave na področju nove energije del večje slike.

S. I.: Še zadnje vprašanje, ali lahko razkrijete nekaj o “večji sliki”?
J. M.: Videla sem veliko dokazov, da si človeška družina prizadeva postati nekaj več kot to, kar je sedaj. In vsakdo, uglašen z virom navdiha, intuitivno ve, da je višja civilizacija na Zemlji mogoča. Pričakujem, da bo zaživela najprej z energetsko pravičnostjo – da bodo ljudje kjerkoli imeli dostop do poceni ogrevanja in hlajenja, namakanja, čiste pitne vode, komunikacijske tehnologije, možnosti izobraževanja.
Mirnejši svet lahko izhaja iz obilja energije in enakih možnosti. V takšnem okviru dostopnost prostega časa sprosti človeško ustvarjalnost v umetnosti in znanosti. Novo področje izobraževanja se lahko prične tako, da sta znanje o subtilnih energijah in kako živeti v sožitju z naravo vitalna dela učnega načrta.
Arhitekturo je mogoče preobraziti z novimi materiali, ki izhajajo iz procesov na raziskovalnih področjih, kakršno je neznaten vodik. Mesta, kjerkoli na Zemlji, bi lahko bila estetsko prijetna kulturna središča s tihimi ulicami – brez hrupnega transporta na izgorevanje goriva – in z visokimi prosojnimi stavbami. Vsak presežek toplote se lahko z novo tehnologijo pretvori v električno energijo in hlajenje. In obratno, nikomur ni potrebno drgetati v hladnem stanovanju.
Oddih od boja za preživetje bi lahko ljudem, ki so v težavah, dal priložnost, da ugotovijo, kdo v resnici so – kar je najbolj izpolnjujoč vseživljenjski proces.