(starec:) Pozdravljen, mladi mož. Si kaj poskusil s čiščenjem črevesja?

(Tomaž:) Sem. Klistiranje sploh ni tako zoprna stvar, kot sem si mislil. Prvič je bilo malo neprijetno, ker me je bilo strah, da bo kaj narobe, a je bilo vse v redu. Tretjič sem proceduro že izvedel kot profesor. In pomisli, tudi tretji dan zapored je šlo od mene še kar nekaj črnega blata.

Lepo. Čiščenje starih strupov je zelo pomembno. Si opazil kako spremembo na počutju?

Sem. Prvi in drugi dan me je precej bolela glava, tretji dan pa sem bil tako svež, bister in lahek kot že dolgo ne. Utrujenost pa me še vedno daje.

Glavobol je posledica intenzivnega čiščenja. Ko si vzpostavil pogoje za to, si čistilni proces v telesu pospešil, zato je tudi v kri prišlo več toksinov, ki so se izločili skozi ledvice. Odtod glavobol. Utrujenost pa je posledica dejstva, da telo še vedno ne dobiva dovolj energije. Razlogov za to je lahko več. Prvič, razstrupljanje je dolgotrajnejši proces, ki se ne izvede kar čez noč. Tudi čiščenje zahteva precej energije. Drugič, če hrana, ki jo uživaš, nima vseh tistih sestavin, ki jih telo potrebuje, je telo slabše preskrbljeno z energijo. Tudi, če bi bila ustreznejša, je vprašanje, če je mikroflora v tvojem črevesju optimalna za prebavo. Včasih je organizem preprosto prešibak, da bi lahko dobro opravljal tako težko delo kot je prebava.  In tretjič, če s hrano pretiravaš - na tvojem telesu je videti, da pri tem nisi prav zmeren - potem lahko telo že s tem preobremenjuješ. Obilna količina hrane zamori vsak prebavni proces, saj je telo preprosto ne more učinkovito predelati.

Hm, da. Hrana, ki jo uživam, ni ravno prva nagrada. Ampak razmišljam, da bi si kupil tiste alge - spirulino, kot si mi zadnjič svetoval. Mislim, da bom naredil kuro in preizkusil, kako deluje name. Glede količine, pa, hm. Mogoče bi se res moral malo omejiti. Lahko bi bil nekaj kil lažji, potem bi tudi v kakšen hrib lažje zlezel. Pravijo, da moraš od mize vedno vstati takrat, ko si še čisto malo lačen...

S spirulino bi res veljalo poizkusiti. Pa tudi kak močan probiotik bi ti prišel prav. Črevesno floro bi bilo dobro okrepiti, posebno še, če si se s čiščenjem nekoliko razstrupil in s tem razkisal. V kislem okolju namreč živijo povsem druge bakterije kot v nevtralnem oz. alkalnem. V očiščenem, izpranem črevesju se primerna flora verjetno sama od sebe še ni vzpostavila. Lahko bi si pomagal s kakimi probiotičnimi tabletami, na primer Linex. Toda jaz bi pred tem naredil še nekaj.

Kaj pa?

Izvedel bi kak tridnevni post.

Ej, stari, ti si se pa res spravil name! Najprej klistir, zdaj pa še post! Vse življenje se nisem postil, zdaj pa naj ob vsem čiščenju še stradam! Bi se me ti rad malo privoščil ali kaj?

No, nič te ne silim. Mislil sem, da bi rad kaj naredil za svoje boljše počutje, da bi se zares spravil v red...

In kaj naj si od tega obetam? Ti bom bolj všeč, če bom malce vitkejši?

Motiš se, če misliš, da gre za zunanji videz. Post ima priznane zdravilne učinke. Z njim lahko zdraviš celo vrsto bolezni. Izostri čute. Povečuje življenjsko moč. Omogoči pa še nekaj, česar ne moreš doseči nikakor drugače: razgrajevanje energijskih rezerv in predvsem slabih tkiv in tvorb ter celične navlake. Organizem začne jesti samega sebe - temu pravimo avtoliza - in je pri tem skrajno moder, saj najprej razkraja tiste svoje dele, ki so za življenje najmanj pomembni ali celo škodljivi; topi zaloge maščevja - tudi na stenah žil - celulita, razkroji rakaste celice, tumorje in drugo celično navlako, ki je nevarna telesu. Skratka, s postom dosežeš pomlajevalne učinke. Za takšne rezultate se moraš sicer postiti vsaj kakih 10 dni, a včasih se ti to še kako izplača. No, za začetek, glede na to, da se še nisi postil, bi bil dober tudi kak tridnevni post. S tem bi si tudi dokazal, da nisi tako odvisen od hrane, kot si misliš.

Slišal sem sicer za te učinke, a kaj, ko se je tako preklemano težko odreči jedači! In potem te še vsi zafrkavajo in zbadajo, da je vse skupaj še težje. Veš kaj, moram malo premisliti.

Le premisli. Ali veš, da lahko potrebo po hrani precej zmanjšaš, če si privoščiš več sonca, več svetlobe?

Slišal sem že, a ne vem, kako to deluje.

Dovolj močna sončna svetloba - če je ni preveč, seveda - ustvarja veliko negativnih ionov, ki so silno pomembni za zdravje. Saj veš, to so antioksidanti, ki jih vedno zelo manjka. Drugič, pod vplivom sončne svetlobe se v žlezi češariki tvori seratonin, hormon sreče. Ponoči, v temi, pa iz seratonina nastane melatonin, najmočnejši hormon v našem telesu. Potreben je za dober, globok in krepčilen spanec ter krepitev imunskega sistema, obenem pa je najboljši antioksidant, kar jih je. Človek bi moral biti vsak dan kako uro na soncu, pa bi s spanjem in odpornostjo ne imel nobenih težav. Ponoči pa bi ne smel prekinjati teme, saj sicer zmoti proces pretvorbe seratonina, ki je najintenzivnejši tam do četrte ure zjutraj.

Ja. Ampak to so samo pobožne želje. V temi grem v službo, v mraku pa se vračam. Vmes sem pa za šipo - kot kaka ribica v akvariju. Sonce imam le za rajcanje, in le ob vikendih še za kaj več.

Kjer je volja, je pot. Morda si v času malice lahko privoščiš nekaj minut sonca, na kakem balkonu ali pred hišo... Ali vode piješ dovolj?

Zdaj se držim pravila, da si pripravim pollitrsko plastenko - eno pred malico in eno po njej. In tako po malem pijuckam ves šiht.

To je kar v redu, če piješ tudi popoldne in zvečer. Poskušaj tudi počasi prehajati na bolj živo hrano. Vsa kuhana hrana je mrtva. Kuhanje jo z oksidacijo razgradi. Je napol predelana, običajno kisla in prispeva k bolj lepljivemu blatu. Zato je že napol »prebavljena« in na nek način za organizem bolj vabljiva, a kaj, ko se v tem skrivajo številne pasti. Včasih gre za energijske bombe, drugič za snovi, ki povzročajo hitro nihanje izločkov žlez, nagle spremembe v koncentraciji hormonov in telesnih tekočin... Ker povzroča večji vnos toksinov, se telo v želji, da bi jih razredčilo, odzove z novo željo po hrani. In si v začaranem krogu. Presna hrana je manj nevarna in bolj po meri telesa. Zato je dobro kuhano hrano kombinirati z več presne hrane, ki je živa. Živa hrana je čvrsta, celične stene niso poškodovane, molekule še nerazgrajene. Dobro je jesti tudi kalčke, ki so še posebej nabiti z življenjsko energijo.

No, natresel si mi spet cel kup dobrih nasvetov. Zdaj pa mi vlij še volje, da se lotim njihovega uresničevanja.

Žal. Za to pa boš moral poskrbeti kar sam. Če ti je kaj do zdravja in dobrega počutja, seveda.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih