Življenje v ašramu

q-gurari--0015.jpgStik z oskrbnikom in hkrati "glavnim svečenikom" ašrama, Gurarijem po imenu, je bil zame pravo doživetje. Ta živahni indijski človek drobne rasti, iz katerega sije ljubeznivost, dobrota in notranji mir, predano in neumorno opravlja kopico vlog v ašramu, od zelo zgodnjega jutra do noči. Na njegovih plečih pristanejo vsi problemi v ašramu, a to ne kali njegove dobre volje in sproščenosti. Pokazal nam je spalnice in razložil dnevni red. Svojo spalno vrečo sem razprostrl v enem od večjih prostorov v prvem nadstropju poslopja, poleg četverice fantov. Stranišče: zunaj. Kopalnica: Ganges, oddaljen kakih 150m.

Verjetno v vseh ašramih življenje poteka podobno - v znamenju "aratijev", duhovnih obredov zjutraj in zvečer, vmes pa se odvija še kopica drugih dejavnosti, na primer "karma joga". To je služenje, izvajanje koristnega dela, ki se mu predaš docela in ga tako rekoč spremeniš v meditacijo. Tudi ob delitvi drugih nalog, ki jih je potrebno vršiti v lastni organizaciji skupine - priprava hrane v lastni kuhinji, pomivanje, čiščenje in urejanje ašrama in podobno, ni bilo negodovanja. V ašramu praktično ni drugega osebja za vršitev teh del, za večino morajo poskrbeti obiskovalci sami. Toda ob tem delu spoznavaš eksotično indijsko okolje, življenjske navade, sredstva za delo in seveda - ljudi, domačine, s q-kuhar-0123.jpgkaterimi navežeš stik. Odločil sem se za "karma jogo" v glavni kuhinji ašrama, kjer sem bi priča postopkom priprave večjih količin hrane na velikih ognjiščih, kakršna so bila "v modi" pri nas morda v srednjem veku. Hrana se je pripravljala na najpreprostejši možen način in je bila zelo okusna. Čudil sem se spretnosti glavnega kuharja in pomočnikov ter preprostosti orodij in rekvizitov, ki so se pri tem uporabljali. Nekaj fantov je popravljalo pot preko peščin struge Gange, ki povezuje oba dela ašrama.

Jutranji in večerni obrok smo pripravljali sami, v lastni manjši kuhinji. Jutranjemu aratiju je sledil zajtrk, predvsem sadje, večerja pa je bila bolj obilna in pestra, v skladu z našimi prehranjevalnimi navadami in željami; priprave nanjo so stekle že dopoldne. Hrana, pripravljena na preprostem ognjišču na silno preprost način in iz neoporečnih sestavin je bila res dobra. Vmes, nekaj po poldnevu, q-krojac-0057.jpgso nam v glavni kuhinji ašrama pripravili obrok, ki smo ga v vedrih prinesli preko Gangesa. Neobhodna glavna jed je bila - riž.

V ašramu je tudi nekaj »komforta«: umazano perilo lahko izročiš pralcu, ki ti naslednji dan prinese opranega, za ceno 20 rupij za kos (1€ je cca 64 rupij), krojač pa ti kar na cesti popravi ali sešije kak kos oblačila. Telefonsko klicanje v Slovenijo je bilo razmeroma poceni - cca 30 rupij za minuto pogovora. Lokalna trgovina s tekstilom je dobro založena z dokaj kakovostno robo - indijskimi oblačili.

Fotografije:
zgoraj: Gorari, oskrbnik ašrama 
sredina: glavna kuhinja in kuhar
spodaj: lokalni krojač

 

 

 

Komentarji   

0 #1 iskalka 18:58 11-03-2011
Nadvse mi je všeč članek! Tudi jaz imam veliko željo spremeniti okolje, v katerem se lažje spet poiščeš. Rada bi spoznala duhovne učitelje,čutila tisto energijo, ki teče v indiji-deželi predaje. Tako vas vprašam ali obstaja organizacija ki se posveča duhovni rasti,za izlet v Indijo na posebna sveta mesta? Ali mislite da se moramo tega lotiti s svojo roko za pristnejše doživetje?
lep pozdrav
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih