Veliko slišimo o prednostih varčnih sijalk, redko pa opozorijo na negativne plati. Ena od njih je povezana tudi z zdravjem, saj varčne sijalke vsebujejo živo srebro, za katerega vemo, da je zelo strupena snov. Nevarno je, če se žarnica razbije, pomembno pa je tudi pravilno odstranjevanje odsluženih sijalk. Organizacija Environment Agencyje izdala opozorila, da so varčne žarnice lahko nevarne in pozvala proizvajalce, da objavijo informacije o njihovih potencialnih nevarnostih za zdravje in okolje. Pri agenciji so tudi prepričani, da je potrebno pridobiti več podatkov o tem, kako žarnice reciklirati brez škode za okolje in ljudi.

varcna-sijalkaZahtevajo tudi, da so ustrezna opozorila natisnjena na embalaži žarnic. Opozorili so tudi, da je v primeru, da se varčna žarnica razbije, treba prostor zapustiti vsaj za 15 minut, ostankov pa se ne sme posesati s sesalcem, pač pa jih odstraniti ročno, pri čemer je roke potrebno zaščititi z gumijastimi rokavicami. Toksikologi so opozorila sicer označili za pretirana, češ da bi moral biti človek „izpostavljen“ številnim razbitim varčnim žarnicam, da bi mu zaradi živega srebra v njih pretila nevarnost. V eni varčni žarnici namreč ni več kot 6 do 8 miligramov živega srebra. Večjo nevarnost vidijo pri metanju žarnic v smeti, saj v tem primeru živo srebro lahko pride v vodo. Nihče pa ne govori o vplivu živosrebrnih ionov, s katerimi smo obsevani pri uporabi takšnih žarnic. Prav tako ne govorijo o tem, kako pomanjkljiv svetlobni spekter varčnih žarnic vpliva na zdravje človeka; posledic ni mogoče omalovaževati.

Če gre verjeti nemškemu zdravniku in specialistu za vplive svetlobe Alexandru Wunschu, pa bomo privarčevano kompenzirali z opazno povišanim tveganjem za pojav nevarnih bolezni, poročajo nemški mediji. "Klasična žarnica je najbolj naravni vir umetne svetlobe, ki nam je trenutno na razpolago," pravi Wunsch in dodaja, da lahko varčne sijalke v primeru nepravilne uporabe zaradi popačenega svetlobnega spektra porušijo hormonsko ravnotežje v telesu, kar lahko vodi do pojava tako rekoč vseh civilizacijskih bolezni kot so motnje krvnega obtoka, sladkorna bolezen, osteoporoza in motnje imunskega sistema. Svetloba varčnih sijalk lahko tudi povzroči nastanek raka na dojki oziroma prostati.

"Prisilno uvajanja varčnih sijalk je v nasprotju z zdravim razumom," je kritičen nemški strokovnjak. Varčne sijalke so potencialno nevarne tudi zaradi živega srebra. "Ne razumem, da politiki in celo okoljevarstveniki apelirajo k uporabi proizvoda z živim srebrom."

Do varčnih sijalk kritično držo je zavzel tudi münchenski okulist Bernhard Lachenmayr. "Ljudje z manjkajočo lečo ali zelo staro umetno intraokularno lečo, ki še nimajo UV-zaščite, so potencialno ogroženi. Ne izključujem niti, da bomo imeli opravka z zvišanim številom primerov s starostno pogojene makularne degeneracije (ta prizadene področje rumene pege na mrežnici, ki je predel z največ vidnimi receptorji in zato mesto najostrejšega vida, op. p.) ."

Proizvajalci varčnih sijalk vse očitke o tveganjih zavračajo in kažejo na Zvezni urad za zaščito pred sevanjem, ki je prek svetovnega spleta sporočil, da "ni nobenih pomislekov proti uporabi varčnih sijalk v splošne namene razsvetljevanja".

Louise Molloy iz Greenpeacea se strinja, da je ljudi potrebno naučiti pravilnega ravnanja z varčnimi žarnicami. Kevin Verdun iz združenja proizvajalcev luči pa opozarja, da je živo srebro tudi v neonskih cevastih lučeh, ki jih že desetletja uporabljamo v kuhinjah in kletnih prostorih, pa zanje niso bila izdana nikakršna opozorila.

Od 1. septembra 2010 prodajalne na območju EU ne bodo smele več ponujati 100-wattnih klasičnih žarnic z žarilno nitko. Od leta 2012 naj bi bila, po sklepu Evropske komisije, dovoljena le prodaja varčnih sijalk. Gospodinjstva v Evropski uniji naj bi navadne žarnice z nitko zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED žarnice. So dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih. Pravila ne bodo veljala za posebne žarnice, kot so infrardeče in žarnice za hladilnike ali semaforje ter reflektorje.

V naslednjih treh letih bodo na smetišče zgodovine postopno romale še klasične žarnice z 25, 40, 60 in 75 watti, v EU pa si bomo svetili le še z varčnimi sijalkami. Evropska komisija si obeta znatne prihranke pri porabe električne energije.

Obeti pričakovanih prihrankov se zdijo tehten argument za uvedbo varčnih svetil. Toda nekaj preproste matematike in poznavanja gospodinjskih aparatov pokaže, da je varčevanje pri razsvetljavi varčevanje na najmanj pomembnem koncu. Sto vatna žarnica z žarilno nitko porabi dvajsetkrat manj električne energije kot likalnik, električni štedilnik ali pralni stroj, pet do desetkrat manj kot hladilnik, tri do petkrat manj kot računalnik... Ulična in zunanja razsvetljava je že zdaj skoraj izključno neonskega (varčnega) tipa, poraba električne energije za razsvetljavo v gospodinjstvih pa predstavlja le nekaj odstotkov vse porabljene energije. Mnogo več bi bilo moč privarčevati z drugačnimi varčevalnimi ukrepi, o katerih pa predlagatelji molčijo. Že vedo zakaj. Bistveno učinkovitejši in zdravju prijazen ukrep bi na primer proizvajalcem hladilnikov nalagal, da v ustreznem roku preidejo na proizvodnjo energijsko varčnih hladilnikov (energijski razred A). Hladilniki so v uporabi 24 ur dnevno in ne le nekaj ur kot žarnice, njihova energijska poraba pa je kakih desetkrat večja.

Dosedanjim ukrepom za zmanjšanje številčnosti svetovnega prebivalstva - cepivom, klorirani ali fluorirani vodi, strupenim nadomestkom za sladkor (kot npr. aspartam), gensko spremenjeni ter z radioaktivnimi izotopi preparirani hrani (za večjo trajnost), rentgenskim aparatom na letališčih in še čem se nam zdaj obeta še nezdrava svetloba, ki bo v najboljšem primeru le zmanjšala kakovost našega življenja. Bolni in nemočni ljudje so odličen vir zaslužka številnih industrij, ki si prizadevajo javnost pretentati s polresnicami o stvareh, ki so sestavina našega življenja.

Nevarna tudi svetila LED tipa

Poleg varčnih sijalk pa so nevarna tudi nova svetila LED tipa. V nekaterih časnikih so objavili informacije, ki pomenijo zavajanje javnosti. Trdijo, da so LED ulične svetilke najbolj primerne glede na Uredbo o svetlobnem onesnaževanju okolja in da ne onesnažujejo okolja.

LED svetilke, vsaj tiste, ki jih prodajajo v letu 2009 imajo barvno temperaturo med 7000K in 10000K in so izrazito modro-bele. Težave so naslednje:

  1. Modro-bele LED so potencialni povzročitelji rakastih obolenj, saj modra svetloba vsaj 3 krat hitreje prekine tvorbo melatonina med spanjem.
  2. LED sijalke so masovni ubijalci žuželk, saj nekajkrat močneje privlačijo žuželke (to trdijo tudi strokovnjaki za razsvetljavo iz Slovenije)
  3. Modro-bele LED so 200% do 400% večji povzročitelji svetlobnega onesnaževanja od svetilk z visokotlačnimi natrijevimi sijalkami.

Modra svetloba se pri prehodu skozi atmosfero izrazito siplje. Pri 390nm povzroči natančno 16 krat (!) več svetlobnega onesnaženjakot rdeča svetloba pri 780nm (sipanje je sorazmerno s četrto potenco frekvence valovanja).

Če se bo sedanja tehnologija LED svetilk masovno prodajala, potem lahko pričakujemo, da bodo LED sijalke povzročile zaskrbljujoče posledice.

 

Prebrano na portalu www.pozitivke.net 18. 3. 2010:

V Ebersberger Zeitung od 3. februarja beremo tole pismo bralcev:
»Pri vstavljanju varčne žarnice (E 27, 30W) se je očetu žarnica razpolovila in polovica je padla na tla. To se je zgodilo v nadstropju enodružinske hiše, kjer so spalnice. Še isti večer je štirimesečni otrok dobil Kruppov napad (zožitev dihalnih poti) in odpeljali so ga v bolnico v München.

Njegov štiriletni bratec je dobil dva dni pozneje po celem telesu kožni izpuščaj (podobno nevrodermitisu), nekaj dni pozneje pa so mu začeli izpadati lasje, ki so mu kmalu čisto izpadli. K temu je prišla še izguba apetita in psihična potrtost. Prej tako živahen in vesel otrok je postal tih in vedno bolj zaprt in žalosten. Oba otroka sta od takrat v zdravniški oskrbi.

Diagnoza: domnevna zastrupitev z živim srebrom.

Vse kaže, da je vzrok tako zelo reklamirana varčna žarnica.

EU bo zaradi ogrožanja zdravja do leta 2013 uporabo živega srebra že v najmanjših količinah prepovedala. Varčne žarnice bodo kljub vsemu izjema.«

Ludwig Graßler, Wolfratshausen

 

Komentarji   

0 #3 Sandi 17:00 09-10-2010
Delež živega srebra je zanemarljivo majhen in nikakor ni življensko nevaren. Sama natolcevanja!!!
Citat
0 #2 BorisJ 18:33 29-04-2010
Se popolnoma strinjam z zgornjim člankom.
Kaj pa poraba energije za izdelavo "varčne" žarnice? Mislim da je dosti večja kot pa pri klasični žarnici.
Po vrhu vsega pa imajo zelo kratko življensko dobo.
Pa kaj vse to briga naše vrle leade-je, samo da "bussiness" teče ...

lp
Boris 8)
Citat
0 #1 Alex 09:08 14-03-2010
Zdravo,
o žarnicah sem precej razmišljal, saj sem tudi sam "štromar", no pa sem na koncu tule zasledil članek o tem.
Se popolnoma strinjam glede varčnih žarnic, le tega nisem vedel, da tudi pri uporabi niso ravno najbolj "zdrave".
Kar pa se tiče LED diod pa do sedaj nisem bil skeptičen. Namreč, obstajajo tudi "warm-white" LED diode, te pa nimajo spektra v modrem delu in po mojem mnenju so kar primeren nadomestek klasičnim edisonovkam.
Lep pozdrav
Alex
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih