Karl Rabeder s trdim delom postal milijonar. Zdaj razprodaja svoje premoženje, z mikro krediti pa želi revnim omogočiti boljše življenje.

 
 

47-letni ljubiteljski pilot je v svoji družbi, dokler je leta 2004 ni prodal, izdeloval dekorativne okrogle sveče s hipijevskimi “flower power” motivi in zaposloval kar 400 delavcev. Tako si je prislužil milijonsko premoženje, ne pa tudi zadovoljstva.

 

Rabeder je začel z “nagradno igro”, s katero bo med ljudi prodal 21.999 srečk za ceno 99€. Polovica je že prodanih. Na spletni strani www.luxusvillatirol.at se lahko “sprehodite” skozi sobane vile, ki stoji v idiličnem okolju s pogledom na Alpe ter ima svoj wellness center, bazen, teniška igrišča in velik vrt.

vila

Da bi končno našel srečo, se je zdaj odločil prodati še vse ostalo premoženje. Naprodaj je njegova luksuzna vila na Tirolskem – poleg pogleda na Alpe in idiličnega okolja, se na 321 kvadratnih metrih menda nahaja vse za “neverjetno udobno bivanje”. Prodal je že letala in prav vse avtomobile. Odslej bo živel v dvosobnem stanovanju, kamor je prišel z le dvema nahrbtnikoma osebnih stvari. Za preživetje pa bo na mesec porabil 1000€ in “niti centa več”. Izkupiček od prodaje lastnine in ves denar, pa bo sedaj namenil projektom za pomoč revnim.

 


Rabeder: Imel sem vse: luksuzno vilo, letala, dobre avtomobile, nepremičnine v mondenih turustičnih središčih. Manjkala je le sreča.

"Življenje se je odvijalo v prazno."

Veliko spremembo v razmišljanju in pogledu na svet so povzročile luksuzne počitnice na Havajih. “Trije tedni čistega luksuza. Zamislite si spoznavanje džungle ob sprehajanju po betonskih potkah. Sploh ne vem, zakaj sem s seboj jemal pohodne čevlje. Pri tem pa vsepovsed naokoli sami lepi in bogati ljudje, ki so se večino časa pretvarjali, da se razumejo in so srečni.” Rabeder pravi, da se je naenkrat zavedel, da je izgubil stik z realnim svetom. “Videl sem, da se življenje odvija mimo mene in začel sem živeti v neprestanem strahu, da nekaj zamujam, ali pa sem že izgubil.”

 

rastlinjak
S podjetniškimi izkušnjami in posojili bo mladim pomagal, da se postavijo na lastne noge.

"Ljudje ne potrebujejo drobiža, ampak načrt!"

Z izkupičkom od prodaje premoženja bo pomagal revnim v Južni Ameriki in Afriki. Njegova neprofitna dobrodelna organizacija “MyMicroCredit” bo ljudem s “posojili” omogočala, da si ustvarijo “svoj posel” in “človeka vredno življenje”. Že vse od leta 2004 podpira projekte šolanja otrok in finančno pomaga sirotišnicam. Rebeder pravi, da ima jasen načrt, kako ljudem pomagati ne samo do naslednjega obroka, ampak k dolgoročnemu napredku.

José Luis Banan Canu je leta 2008 obiskoval poljedelski tečaj. Da bi lahko začel lasten posel, mu je Rabeder dal 250€ za nakup rastlinjaka. Jose je začel s pridelavo in prodajo zelenjave. V šestih mesecih je zaslužil 340€ in odplačal kredit.

Za otroke iz sirotišnic je pripravil projek v sklopu katerega se bodo učili poljedelstva in kmetijstva, kasneje pa naj bi s pomočjo posojila postali samostojni pridelovalci zelenjave. Del denarja pa bo namenil projektu, ki naj bi povezal potencialne kreditojemalce iz revnih držav z evropskimi kreditodajalci. Sam noče postati bankir, je pa prepričan, da je potrebno vzpostaviti sistem posojil najrevnejšim. “Od nekdaj sem rad pomagal drugim, zdaj pa sem končno našel tudi dober način”, se veseli nekdanji milijonar. “In to me osrečuje bolj, kot karkoli na svetu.”

Od reveža do milijonarja in nazaj

“Kakšna je vrednost denarja in kako preživeti brez njega, vem še iz otroštva,” pravi Rabeder. Njegov oče je bil namreč slikar, mama pa tajnica. Študij si je plačal s prodajo posušenih rož. Po tem, ko je leta 1986 ustanovil prvo podjetje, pa je Avstrijec na hitro obogatel. “In se izgubil v brezglavi potrošnji. Na začetku sem bil prepričan, da več kot bom imel denarja, bolj bom srečen. Trajalo je kar nekaj let, da sem ugotovil, da za srečo v resnici ne potrebuješ treh bančnih računov in goro lastnine.”

Kaj si o veliki dobrodelnosti misli njegova družina, ni znano. Sta pa nekaj dobrodelnih projektov skupaj načrtovala že z bivšo ženo.

vila
Z nakupom srečke in nekaj sreče, je lahko sanjska vila vaša za 99€

09.02.2010 objavljeno na cekin.si
 

Komentarji   

0 #1 Ladislav 16:51 14-04-2010
Ni večjega zadovljstva, kot je biti srečen in to srečo deliti z drugim. LZ
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih