Tednik Mladina je pripravil peticijo, katere namen je temeljito preoblikovatnje Slovenske vojske.

dol_vojskaPredlagajo prekvalifikacijo vojaškega osebja po načelih mirovne in socialne politike, del vojakov bi prekvalificirali v socialne delavce, ki skrbijo za starostnike, del pa v civilno zaščito. Finančna sredstva za vojsko bi preusmerili na druga, pomembnejša področja družbenega življenja.

V predlogu ne gre za popolno demilitarizacijo države, saj bi za varnost in obrambo skrbele posebej izurjene enote »gardistov« in policistov. Petsto vojakov bi se udeleževalo mirovnih operacij, če bi te imele mandat Združenih narodov in bi udeležbo potrdil slovenski parlament. Omenjena sestava pa bi bila odgovorna tudi za organizacijo in koordinacijo »splošnega upora« ljudstva ob morebitnem napadu na Slovenijo.

Utemeljitev: Lastna vojska je bila zgodovinsko gledano pomembna sestavina nacionalnih držav. Tudi slovenske. A ker je Slovenija danes dejavna članica mednarodne skupnosti, tudi vojaške zveze, takšne vojske in vojaškega aparata ne potrebuje več. Suverenost, vpliv in ugled države ne temeljijo več na velikosti vojaških sil. Slovenija mora svojo suverenost graditi na politiki miru in ne na politiki vojne.

Peticijo je že podpisala vrsta uglednih slovenskih razumnikov. Tudi vi jo lahko podpišete tule, kjer si preberete tudi vse podrobnosti.