Tednik Mladina je pripravil peticijo, katere namen je temeljito preoblikovatnje Slovenske vojske.

dol_vojskaPredlagajo prekvalifikacijo vojaškega osebja po načelih mirovne in socialne politike, del vojakov bi prekvalificirali v socialne delavce, ki skrbijo za starostnike, del pa v civilno zaščito. Finančna sredstva za vojsko bi preusmerili na druga, pomembnejša področja družbenega življenja.

V predlogu ne gre za popolno demilitarizacijo države, saj bi za varnost in obrambo skrbele posebej izurjene enote »gardistov« in policistov. Petsto vojakov bi se udeleževalo mirovnih operacij, če bi te imele mandat Združenih narodov in bi udeležbo potrdil slovenski parlament. Omenjena sestava pa bi bila odgovorna tudi za organizacijo in koordinacijo »splošnega upora« ljudstva ob morebitnem napadu na Slovenijo.

Utemeljitev: Lastna vojska je bila zgodovinsko gledano pomembna sestavina nacionalnih držav. Tudi slovenske. A ker je Slovenija danes dejavna članica mednarodne skupnosti, tudi vojaške zveze, takšne vojske in vojaškega aparata ne potrebuje več. Suverenost, vpliv in ugled države ne temeljijo več na velikosti vojaških sil. Slovenija mora svojo suverenost graditi na politiki miru in ne na politiki vojne.

Peticijo je že podpisala vrsta uglednih slovenskih razumnikov. Tudi vi jo lahko podpišete tule, kjer si preberete tudi vse podrobnosti.

 

 

 

Komentarji   

0 #5 Sanneh 01:55 10-01-2011
Slovenec res zalostno od tebe
Citat
0 #4 Jaz 05:23 21-02-2010
Mislim, da to ni dobra ideja, ker drugače bi lahko kdo, ki je brez razloga, nas napadel s silo in potem nimamo s čim braniti pred morebitnimi napadi, kajne. Zatorej je dobro, da naj bi imela vsaka država svojo vojaško obrambo, tako da bi bila vsaj varna pred nepredvidljivo prihodnostjo.
Citat
+1 #3 Slovenec 00:40 10-02-2010
Ljudje božji, ne nasedati provokacijam prosrbske/prokomunistične/pro-prostozidarske in antislovenske Mladine in njenim kracačem. Ne se pustiti speljeati na led samooklicanim "razumnikom". Slovenija vojsko potrebuje. In to krvavo. Vojna za Slovenijo 1991. Spomnite se. Kučan, Spomenka Hribar, Borut Pahor in še nekateri ptički so hoteli demilitarizirati slovenske vojake, ki so bili takrat še pod jugoslovansko komando. Si lahko predstavljate kaj bi bilo, če bi jim to uspelo? Potem bi mi sedaj pričali srpski bre.

Ljudje še zdaleč niso dosegli tako visok nivo zavesti, da bi kar ne lepem vojsko ukinili. Kaj če nas kdo napade? S kom se bomo branili?

Strinjam se, da bi moralo biti več civilne iniciative v smeri obrambnega usposabljanja civilistov, ampak civilist (milica) se ne ne more primerjati z vojakom. Vojak živi za vojsko, je profesinalen in je plačan za to, da brani domovino.

Če ukinejo vojsko se bomo pa spet šli partizane (gverilo), če nas kdo napade? Potrebujemo vojake, saj so le-ti v stalni pripravljenosti, če poči.

To je le del velike zarote proti Slovencem in s tem tudi celemu svetu nasploh. Prepričan sem bil, da ste tukaj bolj uvidevni. Priporočam branje (www.primorski-panterji.info)
Citat
0 #2 Karantan 14:23 02-02-2010
S peticijo se načeloma strinjam, saj pelje v smeri dviga zavesti celotne polulacije. Ne morem pa mimo dejstva, da današnji državljani niso poučeni o samoobrambi oz.ohranitvi svojih in drugih življenj (agresor, naravne nesreče,...), kot so poučene o tem danes že strejše generacije. Menim,da znanje zaščite in obrambe nujno potreben elemet vzoje mladine in sicer z vidika narodne ohranitve in narodne samozavesti.
Citat
0 #1 Iggy 12:30 01-02-2010
Počasi se že nekaj dogaja in obrača na bolje!Wiiii!Če bomo počasi vsi dvignili nivo zavesti vojske ne potrebujemo več, ker bo obstajalo samo dobro.
Lep pozdrav!
Citat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

BESEDILA

Timber by EMSIEN-3 LTD

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobno o piškotkih